Achttien maanden eerder dan oorspronkelijk gepland, hebben wetenschappers het complete genoom van de fruitvlieg in kaart gebracht: een dikke boekhouding met de gehele basenvolgorde waaruit DNA bestaat.

De fruitvlieg is nu het meest complexe organisme dat zijn genoom heeft prijsgegeven. Acht jaar heeft het uiteindelijk geduurd, net zo lang als het veel eenvoudigere genoom van het bodemwormpje C. elegans. De technologie voor het decoderen van het genoom wordt sneller en sneller.

Het kleine vliegje deelt zestig procent van zijn genen met die van de mens. De fruitvlieg kan verslaafd raken aan alcohol of drugs en heeft een gelijksoortig slaap-waakritme als de mens. Omdat het diertje bovendien zo’n korte levenscyclus heeft, leent de fruitvlieg zich ideaal voor biologische en dus ook genetische experimenten. Het genoom van de fruitvlieg is overigens tienmaal zo klein als dat van de mens en veel eenvoudiger. De onderzoekers verwachten dat ze de resultaten volgende maand kunnen publiceren.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

Inzicht in kanker

De wetenschappers van het fruitvlieg-genoomproject hebben samengewerkt met het commerciële bedrijf Celera van genenjager Craig Venter. Volgens professor Rubin van het fruitvlieg-genoomproject, heeft die samenwerking tot een aanzienlijke versnelling geleid van de ontrafeling van het genoom. Venter werkt met een andere methode dan de onderzoekers van de publieke genoomprojecten. Waar wetenschappers van het publieke genoomproject de genen stap voor stap decoderen, heeft Venter een methode om alles in een keer te doen.

Onderzoek naar de fruitvlieg kan trouwens een verrassend inzicht geven in het ontstaan van kanker bij de mens: hetzelfde molecuul dat bepaalde oogverstoringen bij de fruitvlieg veroorzaakt, kan bij de mens tot bepaalde kankers leiden.

Bennie Mols