De Stadsschouwburg in Amsterdam stond dinsdag 25 november in het teken van de wetenschap. Boeiende minicolleges, interviews en experimenten voerden het publiek mee langs fascinerende ontwikkelingen in de Nederlandse academische wereld.

Louise Fresco vertelt op het Gala van de Wetenschap over de voeding van morgen
Louise Fresco vertelt op het Gala van de Wetenschap over de voeding van morgen

Een mysterieus object, verborgen onder een zwart laken, staat op het podium. Met een soepele armbeweging onthult Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Universiteit Wageningen, een kist met tientallen krioelende sprinkhanen. Het gaat hier niet om een goochelshow. We bevinden ons op het Gala van de Wetenschap, georganiseerd door de Stadsschouwburg Amsterdam, het Parool, Folia en New Scientist.

Het is de tweede keer dat het Gala van de Wetenschap het publiek trakteert op het neusje van de zalm dat wetenschappelijk Nederland te bieden heeft. In een drie uur durende show maken we onder meer kennis met de toekomst van onze voedselvoorziening, ontwikkelingen in het hersenonderzoek en de fascinerende wereld van de quantummechanica.

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
LEES OOK

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’

Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...

Insecten

Hoe kunnen we miljarden extra monden voeden? Louise Fresco kijkt het publiek indringend aan en legt uit dat het westerse voedingspatroon onhoudbaar is als we in de toekomst iedereen zijn portie broodnodige eiwitten gunnen. De oplossing heeft zich zojuist op het podium geopenbaard. Insecten zoals sprinkhanen zijn minstens zo voedzaam als een biefstukje, maar een stuk duurzamer om te produceren. De liefhebber in de zaal krijgt vervolgens de kans om er proefondervindelijk achter te komen dat een gefrituurde sprinkhaan niet onderdoet voor een knapperig zoutje.

Hersenonderzoeker Erik Scherder staat bekend om zijn energieke optredens. Menigmaal heeft hij de studio van DWDD op zijn grondvesten doen schudden. Naar verluidt trilt de Stadsschouwburg Amsterdam een dag later ook nog na. De hoogleraar klinische neuropsychologie heeft alle reden om flink te bewegen. Beweging stimuleert hersengebieden die mensen ook gebruiken voor bijvoorbeeld gezichtsherkenning. Hij neemt de zaal mee langs een serie foto’s van gezichten waarbij het geheugen van het publiek behoorlijk op de proef wordt gesteld. Een hoop wat mensen krabben zich na deze oefening eens flink achter de oren.

Quantummechanica

Een veel gestelde vraag aan onderzoekers luidt: wat zijn nu eigenlijk de praktische toepassingen van uw onderzoek? Hoogleraar in de quantummechanica Mark Golden legt uit hoe supergeleiding op kamertemperatuur het energieprobleem op onze planeet moeiteloos kan oplossen. En ons bovendien ook zou verlossen van die verdraaide vierkante treinwielen elke herfst. Naast de mogelijke toepassingen die ze kunnen bieden, blijken de wetten van de quantumwereld het op het podium ook erg goed te doen. Blokjes van keramisch materiaal stijgen op en een treintje van hetzelfde materiaal zweeft soepel over een kleine baan.

Aan het eind van de avond is ieders dorst naar kennis voor even, heel even, gestild en kan worden teruggekeken op een even informatieve als vermakelijke show. Naast de podiumkunsten die de sprekers ten toon spreidden, hadden zij namelijk een serieuze boodschap. Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk en verdient het om te worden gestimuleerd. Maar bovenal toonde het Gala van de Wetenschap deze avond de magie van de wetenschap.

Lees ook: