Nijmegen (NL) – Rik Berkelmans van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen zet met zijn Berkel Bike dwarslaesiepatiënten aan het fietsen.


Fietsend met de Berkel Bike stimuleren patiënten hun lichaamsdelen onder de laesie en behoeden die zo voor degeneratie. Bewegingswetenschapper en uitvinder Rik Berkelmans ontving hiervoor op 26 september de Herman Wijffels Innovatieprijs, een aanmoedigingsprijs van de Rabobank voor jonge ondernemers.
De patiënt kan de fiets, een voorstuk met een wiel en een stuur, zelf op zijn rolstoel bevestigen en zijn benen eraan vast maken. Met zijn handen beweegt de patiënt de fiets voort en zijn benen bewegen mee. Bij de Berkel Bike hoort een wielrenbroek met elektroden. Zodra de beenspieren warm zijn, neemt speciale software de rol van het centraal zenuwstelsel over en geven de elektroden in de broek stroompulsen door aan de benen. Hierdoor trekken de spieren samen.
Door de breuk in het centraal zenuwstelsel kunnen de hersenen van dwarslaesiepatiënten niet meer communiceren met spieren, bloedvaten en huid onder de laesie. Spierweefsel en huid degenereren, worden met andere woorden dun en kwetsbaar en doorligwonden zijn vaak het gevolg. Bovendien vermindert de algehele conditie door het gebrek aan beweging.
Dwarslaesiepatiënten hebben erg veel baat bij de Berkel Bike. Uit tests blijkt dat de beweging de conditie verbetert en het degeneratieproces een halt toeroept. Overleg met de zorgverzekeraars moet nog uitwijzen of de fiets wordt vergoed.


Jelka Lustenhouwer