Stenen uit de lucht, daar gaat de Faraday-lezing van prof dr Colin Pillinger over. De planetenonderzoeker is vooral geïnteresseerd in gesteente van Mars.
Op 12 januari om 18.30 uur West-Europese tijd begint Pillinger voor de Royal Society zijn Faraday-lezing. Het wordt uitgezonden via internet, via een webcast. Wie het mist, zal wellicht een week moeten wachten voordat de uitzending alsnog via internet te zien is, via de website van de Royal Society.
De lezing, die een uur duurt, is een eerbetoon aan de Britse onderzoeker Michael Faraday die in de 19e eeuw als wetenschapper en directeur van het private Royal Institution veel aan wetenschapscommunicatie deed. Tal van vooraanstaande wetenschappers zijn Pillinger voorgegaan, waaronder Sir David Attenborough ( bekend van natuurdocumentaires) en fysicus Jim Al-Khalili. Het geven van de lezing maakt deel uit van de aan Pillinger toegekende Royal Society Michael Faraday Prize, als erkenning voor zijn uitstekende communicatie van wetenschap. Pillinger is hoogleraar bij de Open University.
‘Als we iets buitenaards ontmoeten, dan is het een machine’
Oude sterren en pril leven – dat zijn de onderwerpen waar het hart van sterrenkundige Leen Decin harder van gaat kloppen.
Planeetwetenschapper Colin Pillinger. Foto: Mike Peel.
In zijn lezing, zo vertelde hij aan The Guardian, begint hij met de oudst bekende steen uit de hemel, de Wold Cottage-steen die in 1795 in Yorkshire landde en in 1802 aan de Royal Society werd gepresenteerd. Voor die tijd werden volgens de wetenschapper mensen die zeiden dat ze een steen uit de lucht hadden zien vallen beschouwd als rijp voor een gesticht.
Pillinger zal ook ingaan op de aanwezigheid van water op de planeet Mars. In 2003 eindigde zijn project Beagle 2 toen de lander het contact met Mars Express verloor, mogelijk door een te harde landing. Het project, genoemd naar het schip waarop Charles Darwin meereisde, moest inzicht bieden in mogelijk leven op Mars, nu of in het verleden. Nu is het nog enkele jaren wachten op de resultaten van het ExoMars-project van de ESA.
Erick Vermeulen