In de nacht van 11 op 12 en van 12 op 13 augustus is het mogelijk om tientallen vallende sterren per uur te zien. Dit is te danken aan de jaarlijks voorbijtrekkende meteorenzwerm de Perseïden.
De zwerm bereikt dit jaar zijn piek op vrijdag 12 augustus om zeven uur ’s avonds. Er zijn dan tot 85 meteoren per uur. Helaas staat de zon dan nog aan de hemel. De meeste kans heb je tussen drie en vier uur ’s nachts, zodra ook de maan onder is. Naar schatting zijn er dan ruim 60 vallende sterren per uur te zien in Nederland en België.
Meteoren
Vallende sterren of meteoren hebben weinig met echte sterren te maken. Het zijn stukjes steen en gruis die de dampkring binnenkomen en daar verdampen. Ze hebben zo’n hoge snelheid dat ze tijdens hun korte reis door de dampkring luchtmoleculen laten gloeien. Dat zien wij als een lichtflits.
Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal
Tijd en natuurwetten zijn voortgekomen uit de oerknal, in een chaotisch proces van toevalligheden, zegt theoretisch natuurkun ...
Wanneer de aarde door de met stof en gruis gevulde baan van een komeet vliegt zijn er een flinke toename in het aantal meteoren. Ieder jaar rond deze tijd vliegt de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle en zien we de Perseïden. Dit is de meest bekende meteorenwolk doordat hij rijk gevuld is en bij ons in de zomervakantie langskomt.
Help de wetenschap
Wil je genieten van deze hemelpracht en tegelijkertijd iets doen voor de wetenschap? Dat kan. Sterrenkundigen willen graag de activiteit van meteorenzwermen in kaart brengen om zo theoretische modellen hierover te toetsen. Het blijkt dat het menselijk oog beter is in het herkennen van vallende sterren dan detectoren. Daarom vragen de wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) om hulp. Op hun website staat hoe geïnteresseerden mee kunnen helpen met het tellen van de Perseïden.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees verder: