Europese dierentuinen gaan onderdak bieden aan duizend beschermde schildpadden die in Hong Kong ternauwernood aan hun dood ontsnapten.
Op woensdag 9 januari vertrokken twee vertegenwoordigers van de European Association of Zoos and Aquaria naar Hong Kong. Daar bereiden ze een transport naar Nederland voor van zo’n duizend in beslag genomen, beschermde schildpadden.
In China verhandelt men jaarlijks honderdduizenden schildpadden voor menselijke consumptie. Een groot deel komt door smokkel het land binnen vanuit onder andere Laos, Vietnam en Cambodja. Door de grote schaal waarop stroperij plaatsvindt, dreigen veel schildpadsoorten uit te sterven.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
In december onderschepte de douane in Hong Kong in één keer tienduizend exemplaren van tien zeldzame soorten moeras- en waterschildpadden. Sindsdien verblijven de schildpadden in een tijdelijk opvangcentrum. Omdat veel van de dieren ziek zijn en het niet precies bekend is waar ze vandaan komen, kunnen de verzorgers ze niet in het wild terugzetten. Permanente opvang is echter ter plaatse niet voorhanden.
Om de ontheemde schildpadden te redden, zegden dertig dierentuinen verspreid over heel Europa hun hulp toe. Van de duizend schildpadden die ze opvangen, zullen er honderdzes onderdak vinden in Nederlandse dierentuinen, waarvan het grootste deel in de Bush van Burger’s Zoo te Arnhem.
Blijdorp stuurde op 9 januari twee van haar experts naar Hong Kong om het transport voor te bereiden. Schildpaddendeskundige Henk Zwartepoorte en dierenarts Willem Schaftenaar bekijken welke dieren gezond genoeg zijn voor de reis naar Europa. Ook treffen ze de nodige voorbereidingen voor het transport. Zo maakt men ter plekke speciale transportkisten die aan alle internationale eisen voldoen. Het is de bedoeling dat de schildpadden voor 19 januari op Schiphol aankomen. Vanuit Amsterdam reizen de dieren verder naar hun eindbestemming.
De dierentuinen gaan de schildpadden gemeenschappelijk beheren in het kader van een fokprogramma, zodat ze een bijdrage kunnen leveren aan de instandhouding van de soorten. Het is in eerste instantie niet de bedoeling om het nageslacht van de dieren terug te zetten in het wild, omdat de kans dan groot is dat deze weer aan stroperij ten prooi valt. Daarvoor zal eerst de lokale situatie moeten veranderen.
Mirjam Leunissen