Bier of wijn drinken is niet de enige weg die naar dronkenschap leidt. Wie zich een dezer dagen laaft aan de culinaire hoogstandjes van een op koken verzot familielid, zou na het diner zo maar eens flink aangeschoten kunnen zijn.
Kun je jezelf nou wel of niet dronken eten? Graham Lawton, een van onze collega’s bij de Britse New Scientist, wilde deze kwestie voor eens en voor altijd uit de wereld helpen. En hij was niet te beroerd om hier zelf wat proefondervindelijk onderzoek voor te verrichten. In het kader van de wetenschap bereidde hij daarom een kerstdiner waar zo her en der een scheutje alcohol aan te pas kwam. Met een blaastest bewapend, kon hij na elke gang zien hoe dicht hij dronkenschap genaderd was.
Bekijk hier hoe proefkonijn Graham zijn lichaam onbevreesd ter beschikking stelt aan de wetenschap:
‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.
Alcohol
Het lijkt misschien een open deur dat je dronken kan worden van het eten van met alcohol opgeleukt voedsel. Toch denken veel mensen dat praktisch alle alcohol verdwijnt tijdens het koken. Op zich is dat geen rare gedachte. Het kookpunt van alcohol ligt immers op 78,5 graden Celsius. Bij de bereiding van veel gerechten ligt de temperatuur een stuk hoger. De alcohol zou dan moeten verdampen. In 1992 toonde een team wetenschappers van de University of Idaho echter aan dat alcohol nooit helemaal uit een gerecht verdwijnt.
Menu
Het menu dat uitsluitsel moest geven bestond uit drie gangen. Als voorgerecht kwam geflambeerde chorizo op tafel. Hierbij was brandy de brandstof naar keuze. Het hoofdgerecht was vis die een halfuur in witte wijn had liggen sudderen. De klap op de vuurpijl moest komen van een ‘trifle’, een nagerecht met cake, fruit en sherry.
Alles bij elkaar bevatte het kerstdiner 30 milliliter alcohol. Uit door Graham minutieus uitgevoerd vooronderzoek was gebleken dat 25 milliliter genoeg moest zijn om dronken te worden. Althans, om een alcoholpromillage van 0,8 promille te bereiken. In het Verenigd Koninkrijk mag je boven dit niveau niet meer autorijden. In Nederland ligt de grens op 0,5 promille.
Gretig
Na de eerste gang bleek het pleit al beslecht. Mocht onze Britse collega na het eten van die paar plakjes chorizo achter het stuur gekropen zijn, dan had hij een gewillig slachtoffer gevormd voor de sterke arm der wet. Dit strookt met onderzoek waaruit blijkt dat, hoewel je het niet zou denken, flamberen een bijzonder inefficiënte manier is om alcohol uit voedsel te krijgen. Wat echter ook een rol kan hebben gespeeld, is de gretigheid waarmee Graham naar de blaaspijp greep. Tussen alcoholinname en -meting moet eigenlijk minstens een halfuur zitten.
Bedwelmd
Waar het hoofdgerecht vervolgens geen verschil maakte, duwde de trifle het promillage van Graham tot voorbij de grenzen van het ademanalyseapparaat. Dit betekent een promillage van zeker twee keer zo hoog als toegestaan. Het proefkonijn was naar eigen zeggen behoorlijk aangeschoten. Pas naar een uur waren de waardes gezakt en zou hij weer mogen autorijden.
Moraal van het verhaal: ook al drink je geen alcohol, het kerstdiner op zich volstaat om behoorlijk bedwelmd te raken. En mocht iemand ooit beweren dat alcohol het kookproces niet overleeft? Wijs ze op het dappere onderzoek van deze beschonken Brit.
Lees ook: