Een nieuw jaar brengt de belofte van langverwachte wetenschappelijke doorbraken. New Scientist blikt vooruit op 2017, het jaar dat voor het eerst in de geschiedenis een postmenopauzale vrouw zou kunnen bevallen van een biologisch kind.

Babyvoetjes. Foto: gabi menashe, flickr, CC2.0
Er bestaan mogelijk andere routes naar moederschap na de menopauze. Foto: Gabi Menashe

Volgend jaar zou wel eens voor het eerst in de geschiedenis een postmenopauzale vrouw kunnen bevallen van een biologisch kind. Momenteel kunnen postmenopauzale vrouwen weliswaar ook al zwanger raken, namelijk via een ivf-behandeling, maar alleen als ze accepteren dat het kind afkomstig is uit een eicel van een andere vrouw.

Daar kan binnenkort dus verandering in komen. Een vruchtbaarheidskliniek in Athene claimt namelijk erin geslaagd te zijn de menopauze ongedaan te maken. Het team had de eierstokken van een aantal postmenopauzale vrouwen geïnjecteerd met bloedplaatjesrijk plasma uit hun eigen bloed, met als doel om lokale stamcellen aan te zetten om in actie te komen. Die methode wordt veel gebruikt bij bot- en gewrichtsaandoeningen, maar de toepassing op eierstokken is geheel nieuw.

‘Pijn werkt verschillend bij mannen en vrouwen’
LEES OOK

‘Pijn werkt verschillend bij mannen en vrouwen’

Mannen en vrouwen ervaren pijn op een verschillende manier. Artsen moeten zich hier meer van bewust zijn, stelt Esmeralda Blaney Davidson.

De onderzoekers stellen dat het ze is gelukt om zo een aantal eicellen te genereren die succesvol bevrucht zijn. Ze zijn van plan om een aantal van de embryo’s op korte termijn te implementeren. Mochten de embryo’s zich normaal ontwikkelen, dan zouden volgend jaar de eerste baby’s geboren kunnen worden. De behandeling wordt inmiddels ook aangeboden door klinieken in New York en Egypte.

Eicellen verjongen

dossier-vooruitblik-2017

Welke wetenschappelijke doorbraken kunnen we in het volgende jaar verwachten? Lees er alles over in ons dossier Vooruitblik 2017

 

Er bestaan mogelijk andere routes naar moederschap na de menopauze. Sommige onderzoekers proberen eicellen te verjongen door de mitochondriën in die cellen te verruilen met die van jongere vrouwen. Mitochondriën zijn de energiecentrales van een cel. De hoop is dat met een vernieuwde energievoorziening de eicellen in postmenopauzale vrouwen zich beter blijven delen, met minder genetische fouten.

Een andere mogelijke aanpak is om stamcellen uit de eierstokken van vrouwen te halen en ze in het lab te laten rijpen tot eicellen. Als dat werkt, zouden vrouwen van alle leeftijden de mogelijkheid krijgen om jonge eicellen te genereren. Alhoewel het bestaan van dergelijke eierstokstamcellen nog nooit is aangetoond, weerhoudt dat onderzoeksteams en klinieken van over de hele wereld er niet van om te proberen ze te vinden en te isoleren. Een groot deel van dit werk wordt verricht zonder er ruchtbaarheid aan te geven, dus eerder dan na een succesvolle zwangerschap of geboorte zullen we er waarschijnlijk niet over te weten komen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief. 

Lees verder: