In Brazilië heeft een vrouw een gezonde baby ter wereld gebracht nadat chirurgen een baarmoeder in haar lichaam geïmplanteerd hadden. Het was de eerste keer dat een zwangerschap met een getransplanteerde baarmoeder van een overleden donor succesvol was.
Dit is voor zover bekend de eerste geboorte met behulp van een baarmoeder van een overleden donor. Tien eerdere pogingen in de Verenigde Staten, Tsjechië en Turkije om hetzelfde te doen, eindigden in een mislukking.
In dit geval ging het om een 32-jarige vrouw die dankzij een zeldzame genetische afwijking zonder baarmoeder geboren was. De geïmplanteerde baarmoeder is afkomstig van een 45 jaar oude donor die overleed na een hersenbloeding.
Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...
Ivf-eicellen
Chirurgen hadden er tien en een half uur voor nodig om het orgaan te verbinden met aders, bindweefsel en vaginale kanalen. Na deze operatie verbleef de ontvanger twee dagen op de intensive care-afdeling en vervolgens nog zes dagen op een gespecialiseerde transplantatieafdeling.
Om te voorkomen dat haar lichaam het nieuwe orgaan zou afstoten, ontving de vrouw vijf immunosuppressiva, afweeronderdrukkende medicijnen. Ook kreeg ze behandelingen om infecties en stollingen in het bloed te voorkomen. Toen de baarmoeder eenmaal succesvol in haar lichaam was opgenomen, ontving ze bevruchte eitjes die waren geproduceerd met ivf.
Na een zwangerschap van 35 weken en drie dagen werd door middel van een keizersnede een meisje van 2,55 kilo geboren. De getransplanteerde baarmoeder, die tijdens de bevalling verwijderd werd, vertoonde geen afwijkingen.
Donorprobleem
Dani Ejzenberg van de universiteit van São Paulo in Brazilië leidde het team van artsen. ‘Het gebruik van overleden donoren kan ervoor zorgen dat deze behandeling voor veel meer mensen toegankelijk is’, zegt hij. ‘Deze geboorte laat zien dat het werkt en dat er een nieuwe optie is voor vrouwen die onvruchtbaar zijn vanwege een probleem met de baarmoeder.’
De eerste transplantaties van baarmoeders, die afkomstig waren van levende donoren, waren al een mijlpaal volgens Ejzenberg. ‘Voor vrouwen die toegang hadden tot geschikte donoren en de benodigde medische faciliteiten werd het daarmee mogelijk een kind ter wereld te brengen. Maar de noodzaak van een levende donor is een grote beperking, aangezien het aantal beschikbare donoren – meestal familieleden of vrienden – meestal erg klein is.’
Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet.