Wie met een nachtlampje slaapt, kan last krijgen van verstoorde bloedsuikerniveaus. Dat suggereert een studie met een kleine groep proefpersonen.

Een nachtlampje op de slaapkamer kan je slaap licht verstoren. In een kleine studie bleek een enkele nacht met een lichtje aan al genoeg om de bloedsuikerregulatie te ontregelen.

Eerdere bevolkingsonderzoeken wezen uit dat mensen die met lampen of de tv aan slapen vaker last hebben van overgewicht of diabetes type 2. Maar zulk onderzoek bewijst geen direct verband tussen het licht en de gezondheidsklachten.

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’
LEES OOK

Socioloog over zelfmoordpreventie: ‘Probeer iemand met suïcidale gedachten uit het dal te helpen’

Socioloog Diana van Bergen en haar collega’s hebben een beurs van 9 ton gekregen voor een zelfmoordpreventieproject. ‘We weten dat er in de direct ...

Een studie van Phyllis Zee en collega’s legt dit verband wel. Zee is hoofd van de onderzoeksgroep slaapmedicijnen aan de Northwestern-universiteit in Chicago. De studie biedt bovendien inzicht in het mechanisme achter de gezondheidseffecten.

Insuline

Zees team vroeg twintig gezonde vrijwilligers om twee nachten in hun slaaplaboratorium te verblijven. Op de eerste nacht sliepen de deelnemers in een zeer duistere kamer. Op de tweede nacht sliep de helft met een verlichting van 100 lux aan. Dat is vergelijkbaar met het licht van een nachtlamp, tv of een straatlantaarn die door gordijnen heen schijnt.

Op beide ochtenden onderzocht het team van Zee bij de vrijwilligers het controlesysteem dat bloedsuikerniveaus regelt. Daarvoor maten ze insuline, het belangrijkste hormoon voor de regulering van bloedsuikers. Ook gaven ze de mensen een dosis suiker, en keken ze naar de insulinereactie.

Mensen die met licht aan sliepen, hadden een iets slechtere bloedsuikerregulering dan op de eerste nacht, toen het donker was. ‘Ze dachten dat ze goed hadden geslapen, maar je brein heeft door dat het licht aan is’, zegt Zee.

Mensen die twee nachten in het donker sliepen, vertoonden nauwelijks verschillen in de controle over hun bloedsuiker.

Toch hoeven mensen nog niet direct hun slaapgedrag aan te passen. Het is nog afwachten of dezelfde resultaten in een groter onderzoek tevoorschijn komen, zegt Jim Horne. Hij had tot voor kort een eigen slaaplab aan de Loughborough-universiteit in het Verenigd Koninkrijk. ‘Je kan niet stellen dat mensen afvallen door hun tv uit te zetten.’