Honden die dagelijks één keer te eten krijgen, zijn minder vatbaar voor ouderdomsaandoeningen dan honden die vaker een bakje voer voor hun neus krijgen geschoven. Dat blijkt uit een analyse van 24.000 enquêtes onder hondenbezitters.

‘Maar voorlopig moeten baasjes nog maar even hun huidige regime aanhouden’, zegt bioloog Matt Kaeberlein van de Universiteit van Washington in de Verenigde Staten. ‘Op basis van deze studie raden we mensen niet aan direct hun manier van voeren te veranderen.’

In 2019 hielp Kaeberlein mee bij de start van het Dog Aging Project, dat als doel heeft de genetische en omgevingsfactoren te onderzoeken die een rol spelen bij de veroudering van honden en andere dieren. Elke hondenbezitter in de VS kan deelnemen door jaarlijks een enquête in te vullen.

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
LEES OOK

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper

Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.

Geen causaliteit

Er zijn aanwijzingen voor dat intervalvasten (beter bekend onder de Engelse term intermittent fasting) het verouderingsproces in sommige dieren, zoals muizen, vertraagt. Kaberlein analyseerde de gegevens uit de enquêtes om erachter te komen of honden die een enkele keer per dag te eten kregen meer of minder vaak gediagnosticeerd werden met verschillende soorten ouderdomsaandoeningen, van kanker tot het hondenequivalent van dementie.

In de meeste gevallen kregen honden die op een regime van één maaltijd per dag zaten veel minder vaak zo’n diagnose. ‘Dat is in mijn ogen behoorlijk overtuigend correlatief bewijs’, zegt Kaeberlein.

De studie bewijst echter geen causaliteit, ofwel een direct verband tussen oorzaak en gevolg, voegt hij toe. De hoeveelheid eten die de hond krijgt, in plaats van het moment waarop, kan het verband ook verklaren. Honden die twee keer per dag te eten krijgen, zouden vaker te dik kunnen zijn, bijvoorbeeld.

Grote dataset

Het onderzoeksteam wil daarom nu aan de hondenbezitters vragen hoeveel hun hond eet en of die al dan niet obees is. Nauwkeurig de calorie-inname meten via een enquête gaat echter lastig, zegt Kaeberlein. In het ideale geval zou het team een onderzoek willen uitvoeren waarbij sommige honden switchen naar een eens-per-dag-eetregime, om te kijken hoe dat hun gezondheid beïnvloedt.

‘De kracht van deze studie zit hem in de grote dataset, en de gebruikte statistiek zit goed in elkaar’, zegt hoogleraar kleinedierengeneeskunde Alex German van de Universiteit van Liverpool in het Verenigd Koninkrijk. Maar er zitten ook zwakke punten in, zegt hij, en hij ‘is het er volledig mee eens dat mensen de manier waarop ze hun hond voeren niet moeten veranderen totdat nader onderzoek is gedaan.’

Wolven

Veel organisaties adviseren op dit moment om je hond twee keer per dag te voeren. Als vervolgonderzoek bevestigt dat één keer per dag gezonder is, los van de hoeveelheid voedsel, dan zou dit advies kunnen veranderen, zegt Kaeberlein.

Eén voermoment per dag kan beter zijn voor honden, gezien hun evolutionaire geschiedenis als jagers, zegt Kaeberlein. Hun wolvenvoorouders aten soms dagen achter elkaar helemaal niet. Maar intervalvasten zou ook beter kunnen zijn voor andere dieren, waaronder mensen, zegt hij.

Het Dog Aging Project hoopt in 2022 internationaal te gaan, zegt Kaeberlein.

special dieren
Leestip: de beste verhalen over dieren uit New Scientist zijn gebundeld in deze special, te koop in onze webshop.