Twee astronauten bereiden zich voor op een extra lang verblijf in het International Space Station (ISS). Vandaag vertrekken ze voor de eerste missie die een jaar lang zal duren.
De normale periode dat astronauten op ISS zijn is een half jaar. Door deze missie kan worden bestudeerd wat de langetermijneffecten zijn van ruimtevluchten. Die informatie is essentieel als mensen ooit naar Mars zullen vertrekken.
Tweelingbroer
Scott Kelly van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa en Mikhail Kornienko en Gennady Padalka van het Russische Roskosmos stappen samen aan boord van een Sojoez-ruimtecapsule. Ze verlaten de aarde vanaf het Baikonur kosmodroom in Kazachstan. Kelly en Kornienko zullen een jaar op het station verblijven, Padalka gaat na een half jaar weer richting huis.
‘Pijn werkt verschillend bij mannen en vrouwen’
Mannen en vrouwen ervaren pijn op een verschillende manier. Artsen moeten zich hier meer van bewust zijn, stelt Esmeralda Blaney Davidson.
Toevallig heeft Kelly een eeneiig tweelingbroer, Mark, die ook astronaut is. Maar Mark zal het komende jaar vaste grond onder de voeten houden. De Nasa wil gegevens over de gezondheid van de tweeling vergelijken en zo onderzoeken wat het effect van een ruimtevlucht is.
Record
Volgens de relativiteitstheorie van Einstein, die zegt dat een reiziger in een snel verplaatsend ruimteschip minder veroudert dan iemand op aarde, zal Scott Kelly 10 milliseconden jonger zijn als hij terugkeert aan het einde van het jaar. Maar dit verschil is zo klein dat het niet te meten is.
Kelly en Kornienko gaan met hun reis niet het record verbreken van het langste onafgebroken verblijf in de ruimte. Dat staat op naam van Valeri Poluakoc, die in de jaren negentig bijna 440 dagen aan boord verbleef van het ruimtestation Mir.
Omdat de onderzoekers die de astronauten bestuderen nu gebruik kunnen maken van moderne technieken zoals microbioomanalyse, kunnen we toch meer te weten komen over de effecten van lange ruimtereizen.
Bekijk de livestream hier.
Lees ook: