Een dieper inzicht in het coronavirus: drie vragen achter het nieuws
Beeld: Dr. Fred Murphy/CDC
Het nieuwe coronavirus, het Wuhan-virus, SARS-CoV-2, 2019-nCoV… Het virus dat eind december in de Chinese stad Wuhan opdook, staat bekend onder vele namen. Inmiddels zijn er ook in de rest van de wereld bijna duizend gevallen bevestigd met de ziekte die het virus veroorzaakt: COVID-19. Maar wat is het virus nou eigenlijk? Wat is er nieuw aan? En wat moet er nog onderzocht worden?
Wat is een coronavirus?
Coronavirus is de algemene naam van een grote familie van virussen, waar het recente virus 2019-nCoV onder valt, maar ook SARS uit 2003 en MERS uit 2012.
De naam is afkomstig van het microscopische beeld van het virus. Een virusdeeltje bestaat uit een stukje genetisch materiaal, omgeven door een eiwitmantel. Een aantal virussen heeft daaromheen nog een beschermend laagje: de envelop. Uit de envelop van coronavirussen steken een hoop eiwitten, waardoor er een krans om het virus ontstaat – en corona is Latijn voor kroon of krans.
Zowel dieren als mensen kunnen besmet raken met een coronavirus. Het virus gebruikt de cellen van de luchtwegen als gastheer. De gevolgen van de infectie lopen uiteen van een milde verkoudheid tot een longontsteking met mogelijk fatale gevolgen. Ongeveer 15 procent van de gewone verkoudheden die elke winter langskomt, wordt veroorzaakt door coronavirussen.
De reden dat de uitbraken van SARS, MERS en COVID-19 zoveel heftiger zijn dan die van de ‘gebruikelijke’ coronavirussen, komt door hun oorsprong: alle drie de uitbraken zijn overgeslagen van dier op mens. Doordat het voor de mens een volledig nieuw virus is, is nog niemand immuun en kan het virus zich razendsnel verspreiden.
Wat is het verschil tussen 2019-nCoV en SARS?
Inmiddels is het genoom van 2019-nCoV volledig geanalyseerd op basis van monsters van het virus uit drie vroege patiënten. De resultaten zijn vergeleken met het genoom van SARS. Hier waren maar enkele kleine verschillen te zien: slechts drie eiwitten waren anders. Eén eiwit was afwezig in 2019-nCoV ten opzichte van SARS, één eiwit was korter en een ander eiwit was juist langer.
Uit deze analyse blijkt dat de twee virussen erg op elkaar lijken, maar genoeg verschillen om 2019-nCoV nieuw te laten zijn voor ons immuunsysteem. Het is nog onbekend of de virussen hierdoor ook verschillende ziektebeelden, incubatietijden of besmettingsfactoren hebben. We weten nog te weinig van de recente uitbraak om de structuren in het genoom te linken aan het ziektebeeld van COVID-19.
Wat weten we nog niet over 2019-nCoV?
Het onderzoek naar 2019-nCoV is nog in volle gang. De meeste informatie die we tot nu toe over het virus hebben, bestaat uit niet meer dan educated guesses. Een combinatie van wat we tot nu toe zien in COVID-19 en wat is vastgesteld tijdens de SARS-uitbraak in 2003 leidt tot een sterk vermoeden, maar nog niet veel is bevestigd.
Zo weten we dat de oorsprong bij dieren ligt; waarschijnlijk bij de vleermuis. SARS kwam ook over vanuit vleermuizen en de meeste virussen die op 2019-nCoV lijken, zijn gevonden in vleermuizen. Het huidige virus is echter nog niet gevonden in deze dieren. Hoewel het er niet op lijkt dat er vaker dan één keer een mens door een dier is besmet met 2019-nCoV, is het toch handig om de bron te weten, zodat we contact daarmee kunnen voorkomen.
Naast de bron zijn ook de mate van besmettelijkheid, de transmissieroute en de besmettelijke periode nog onbekend. Het is zeker dat het virus wordt overgedragen van mens op mens, maar het is nog niet zeker met welke factor.
Wetenschappers gaan ervanuit dat 2019-nCoV zich verspreidt via druppels, door bijvoorbeeld niezen en hoesten. Daarnaast verspreidt het virus zich in enige mate via besmette oppervlaktes. Deze vermoedens zijn nog niet onderzocht, maar volledig gebaseerd op wat we weten over andere coronavirussen.
De incubatietijd van 2019-nCoV varieert van twee tot veertien dagen. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft daarbij wel aan dat het niet is uitgesloten dat dit nog langer kan zijn.
Over de periode waarin besmette mensen het virus kunnen doorgeven, is niets bekend. De meeste virussen zijn al vrij snel nadat – of zelf al voordat – de symptomen ontstaan niet meer overdraagbaar. Voor COVID-19 is de richtlijn nu dat de besmettelijke periode pas is afgelopen als patiënten geen symptomen meer vertonen. Dit is echter meer een voorzorgsmaatregel dan bewezen kennis.
Irene Faas is stagiair bij New Scientist en studeert biologie en wetenschapscommunicatie. Ze is een echt buitenmens en houdt van wandelen in de natuur en sportklimmen. Volg Irene op twitter: @IreneFaas.
Reacties
Reacties tonen
Chelaattherapie zoals zinksulphas in hoge dosering maakt misschien eiwit aan wat virus bindt en zo is uit te scheiden met urine en faces
Hallo, misschien een domme vraag, waar zijn vleermuizen allergisch voor? Ik neem aan dat er al anti-gif word gemaakt door diverse testen met deze dieren, alhoewel ik tegen levende dieren testen ben, zouden ze toch hier het antwoord moeten zoeken. Ik ben geen vleermuis-specialist, zijn deze dieren immuun ervoor, want het virus dragen ze en doet hun afweer hier niets tegen. Hoe kunnen wij virussen tolereren, zonder dat we ziek worden ?
De Chinese virologen zochten het land af en speurden in uitwerpselen van vleermuizen naar coronavirussen. In een grot in Yunnan – een provincie in Zuid-China, 1500 kilometer van Wuhan – vonden ze een variant, die vier soorten vleermuizen bij zich bleken te dragen. Het genoom van dit virus was, blijkt nu, voor 96 procent identiek aan het wuhanvirus. Daar bleef het niet bij, vertelde wetenschapsjournalist Quammen. Van de mensen die in de buurt van de grot woonden, had drie procent antistoffen tegen dit virus in het bloed.
bron de trouw: ik neem dan ook aan dat de beste virologen aan het werk zijn en hier al lang aan gedacht hebben.
Ja, ik dacht hetzelfde als Erwin. Als wij de vleermuizen een allergische reactie kunnen geven die de ‘corona-cloone’ dragen, kunnen de dieren gemonteerd worden. Misschien daar een antistof kunnen creëren?
En de 3 inwoners met de antistof in Yunnan vragen voor medewerking om hun antistof systeem te mogen onderzoeken.
Ik weet niet of de antistof systeem van dier, in dit geval de vleermuis, en mensen vergelijkbaar zijn. Als dat zo is, dan beste de bron altijd te onderzoeken. Kan de leef omgeving zijn, of idd. voedsel.
Wat ik een keer zag op Discovery, is dat een embryo de moeder ‘geneest’. Het embryo maakt nieuwe cellen aan tijdens de draagtijd.
Is er geen mogelijkheid een antistof te clonen? Wat ik weet van deze tijd is dat we dieren al clonen.
Misschien loopt m’n fantasie door, maar in de oude Chinese Dynasty, gift wordt door gift bestreden. Maybe moeten we corona ook met een virus bestrijden?
Voor alle hard werkers in de wereld! Thank you for trying to make the world a better/safe place! #MuchRESPECT
Beste,
Ik zie dat er mondkapjes worden gedragen. Helpt dat echt? En moeten we niet ook dan wegwerphandschoenen gaan dragen? Omdat het overal op kan zitten als iemand hoest of niest. Ik ben hier wel benieuwd naar, dus ik hoop een antwoord te krijgen.
BVD. Annemiek Remkes.
Handschoenen werken, maar je handen goed wassen elke keer als je thuis komt en als je niet thuis bent niet aan je gezicht zitten werkt ook.
Mondkapjes zijn effectief, maar houd er rekening mee dat het virus zich erinop/in kan ophopen zijn gooi ze bij thuiskomst weg of kook ze uit afhankelijk van de variant.
Het probleem is echter dat er tekorten zijn en dat ze meer nodig zijn in de zorg als onder de normale bevolking.
Beste,
Wat is er waar van een vaag bericht dat op het www circuleerde dat een opnieuw gezond verklaarde patiënt opnieuw herviel… en blijkbaar geen immuniteit tegen het Covid19 virus opbouwde ?
mvg, T.J.W.M. Froyen
Wel wat zijn de feiten? Vastgesteld dat ie de eerste keer ook echt corona had? Bloedonderzoek o.a. Imunniteit testen, is er sws iets aparts te melden over deze patiënt en met nadruk zn algehele afweersysteem? Persoonlijk hou ik niet zo van halve verhalen de andere helft word dan vanzelf ingevuld met angst al dan niet of wel terecht is echter minder belangrijkere bijzaak dan sensatie, zeer spijtig zou andersom moeten in mijn ogen!
Complete immuniteit is inderdaad niet mogelijk bij dit virus voor zover ik weet. Wel een krijgen mensen na het gehad te hebben een versterkte afweer die ervoor zorgt dat het de 2e keer geen tast krijgt of minder heftig is.
Beste Tony, ik ben al voor de derde keer, tegen het virus opgelopen, ik werk dan ook in een winkel en mijn collega is niet consequent. Zijn vrouw werkte op een school en besmette haar man met een andere aandoening. Mijn collega is allergisch voor pollen en dan wrijft hij in zijn ogen. Dat moet je dus niet doen! Ik ontkwam ook niet aan de oog infectie en mijn collega werd afgevoerd naar het ziekhuis, in het zelfde weekeind. Ik heb twee dagen geslapen, mijn lichaam maakte korte mette met de stekende pijn rond mijn oogbal. Wat ik in de ochtend uitwaste met warm water in een borrelglaasje. Gezicht wassen en daarna laten rusten! Ik vind dat we meer dingen moeten delen, die ons helpen! Zoals Citrosan, maak de sachet, met heet water. Laat het even afkoelen, neem daarna bewust, een grote slok en laat het warm, de slokdarm in glijden! Natuurlijk voelt het niet prettig, maar het werkt! De eerste keer Corona, duurde bij mij wel een week, of twee. De tweede keer kan, tevens heftiger zijn, als je al niet dood bent. Het betreft echt, je eigen gesteldheid! De derde keer, was ik er in het weekeind, in twee dagen, weer bij. Dus je weerstand neemt toe. Ik was wel erg vroeg op de fles: 14-01-2020.
Men gaat nu testen met antistoffen van mensen die al Corona gehad hebben. Plasma met die antistoffen inspuiten bij ernstig zieke mensen. Dat klinkt best logisch.
Maar nu vraag ik me af….
Is iets dergelijks niet eerder geprobeerd bij andere virussen? Denk aan Ebola?
Het klinkt namelijk zo logisch dat ik me voor kan stellen dat een dergelijke ingreep eerder is gedaan maar zonder succes? Wellicht?
ja dit gebeurd vaak, soms succesvol en soms niet. Een goede analogie om uit te leggen waarom dit zo werkt is het volgende.
Je moet je voorstellen dat je 100 drankjes bij elkaar gooit en er hierna 1 specifieke weer uit probeert te filteren. Maar dat dit ene drankje wat je eruit filtert giftig voor jou is en jij het hierna nog moet aanpassen.
Als het virus nou met de zomer niet zo actief is maar door de warmte langere afstand kan zweefen in de lucht is anderhalve meter dan nog wel genoeg
En als iemand beter is na een besmetting zal ie een tweede besmetting dan niet merken en onbewust andere aan steken.
Moet men het virus zijn als blijvend
En kan ons lichaam niet kustmatig antistoffen aanmaken van een variant die er op lijkt…. Die het lichaam wel erkend om ze de eigenlijke intringer ook te lijf te gaan?????
Zijn zo veel vragen die in mijn hoofd spelen….. Hoop dat men snel wat meer weet. En hoe zit het met dat dorp in Italië waar de mensen immuum zijn… Wat op valt is dat er een groote olie ravenaderij tegen het dorp aan zit…. Heeft men al bij andere olie ravenaderijen kekeken als daar ook dat geval zou zijn dat mensen dat virus niet krijgen????
Fenon word nu in gezet met goede cijfers is dat geen product uit olie????
Ik kan er ook naast zitten maar het blijft even malen in mijn hoofd
Ik ben momenteel bezig met literatuuronderzoek doen en vroeg mij af welke bronnen je geraadpleegd hebt bij dit artikel. Ik ben vooral geïnteresseerd naae de bron waarmee je het stuk “Wat is het verschil tussen 2019-nCoV en SARS?” geschreven hebt
Ik heb een documentaire gezien op VRT.NU “Hoe ging Zuid – Korea met coronavirus om?”.
Zuid – Korea stelde een gegeven moment vast dat
1) sommige reeds eerder besmette en inmiddels genezen mensen, op een later tijdstip opnieuw corona konden krijgen, maar dan met mildere symptomen
2) Zij die ooit corona gehad hebben, blijken maar weinig immuniteit opgebouwd te hebben en die immuniteit vermindert ook met de tijd.
Zuid – Korea besloot hieruit dat het maken van een vaccin weinig zin heeft, wanneer gezonde (lees: sterke) mensen die besmet werden vanuit zichzelf weinig immuniteit opbouwden.
Omdat natuurlijke aanmaak van immuniteit bij gezonder mensen een parameter is voor het wel- of niet slagen van een vaccin.
Nu lees ik vaak in artikels dat men volop bezig is met het ontwikkelen van een vaccin..
Wat moet ik daarvan denken?
1. Dat die aanname (m.n. dat het nut van een vaccin afhangt in hoeverre gezonde mensen op een natuurlijke manier immuniteit opbouwen) niet klopt. Zo ja, waarom?
2. Dat die aanname toch wel klopt. Maar waarom dan die jacht op een vaccin?