Als klimaatverandering een wedstrijd was, dan zou de mens goed scoren. Uit onderzoek gepubliceerd in Nature Climate Changblijkt dat wij verantwoordelijk zijn voor een groot aantal van de extreem warme dagen en extreme regenbuien van tegenwoordig.

Waar anders vind je geluk dan aan de Zeeuwse kust? Foto: David van der Mark (creative commons via Flickr)
De warme heeft zijn voordelen, maar de oorzaak is vaak minder fraai. Foto: David van der Mark (creative commons via Flickr)

Extreem weer, zoals de hittegolf in Rusland (2010) en een droogte in Texas (2011), zijn al eens geweten aan klimaatverandering – hoewel het toeschrijven van individuele gebeurtenissen aan deze oorzaak nog steeds onderwerp van verhit debat is.

Daarom hebben Erich Fischer en Renzo Knutti van het Institute for Atmospheric and Climate Science in Zürich, Zwitserland in breder perspectief bestudeerd hoe menselijke activiteit de planeet verandert. Met behulp van 25 verschillende klimaatmodellen hebben ze berekend hoezeer de kans op ongebruikelijke gebeurtenissen – denk aan een temperatuurpiek die maar eens per honderd dagen voorkomt, of regenval die maar eens per 10.000 dagen voorkomt – veranderd is met het stijgen van de temperaturen wereldwijd.

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?
LEES OOK

Is het aardse magneetveld de weg kwijt?

Volgens sommigen kan het aardmagneetveld elk moment omkeren. Is er reden tot zorg?

Uit hun resultaten blijkt dat de opwarming van de aarde met 0,85 graden Celsius sinds de industriële revolutie een sterk effect heeft. Klimaatverandering is nu verantwoordelijk voor 75 procent van de pieken in temperatuur en 18 procent van de extreme regenval, volgens de data. Hoe zeldzamer een bepaalde gebeurtenis, hoe groter de kans dat opwarming van de aarde de oorzaak is, stellen de onderzoekers.

‘Een gebeurtenis van eens in de 10.000 dagen hoort eigenlijk eens in de dertig jaar plaats te vinden. Maar dankzij de opwarming van de aarde komen dergelijke gebeurtenissen vier keer per 10.000 dagen voor. Drie van die hete dagen – ofwel 75 procent – zouden niet bestaan hebben als er geen opwarming van de aarde was.

LEESTIP The Great Global Warming Swindle € 9,95 Bestel in onze webshop

Hoewel opwarming niet de enige oorzaak van extreem weer is, komt het daardoor wel steeds vaker voor, zegt Fischer. ‘Sommige mensen brengen als tegenargument dat dit soort dingen eerder voorgekomen zijn. Dat klopt ook wel, maar een stuk minder vaak.’

Fischer en Knutti bekeken ook wat er zou gebeuren als de aarde 2 graden Celsius warmer zou worden. Veel wetenschappers zeggen dat dat de maximale stijging is die de aarde aan zou kunnen. Als de aarde 2 graden warmer is, zou die opwarming voor vier van de tien extreme regenbuien verantwoordelijk zijn, stellen zij.

Deze cijfers zijn in lijn met wat klimaatwetenschappers al verwachtten, zegt Francis Zwiers, een statisticus aan de universiteit van Victoria in British Columbia, Canada. ‘We hoeven niet meer verbaasd te zijn als iets gebeurt wat vroeger eens in de twintig jaar voorkwam.’

Lees ook: