Voor het eerst kunnen onderzoekers ook de hersenactiviteit van baby’s en jonge kinderen meten, dankzij een persoonlijke, draagbare scanner.
Het apparaat is in staat een beeld te maken van het brein terwijl iemand beweegt. Daardoor kan ook een beeld gemaakt worden van het brein van mensen met bewegingsstoornissen of van anderen die niet stil genoeg kunnen liggen voor een normale scanner.
Met magnetoencephalografie (MEG) kan de elektrische activiteit van het brein geanalyseerd worden, door de magnetische velden te meten die deze activiteit produceert net buiten de schedel. Tot nu toe moest je voor MEG heel stil zitten in een scanner. Daardoor konden onderzoekers de scanner bijvoorbeeld niet gebruiken bij jonge kinderen.
‘Bij mannen ruikt het meer naar kaas, bij vrouwen naar ui’: verrassende verhalen over microben
Ze zitten op je neus, op je bord, in je darmen, onder je voeten. Te klein om met het blote oog te zien, met oneindig veel en ...
Richard Bowtell van de universiteit van Nottingham en zijn collega’s hebben nu een draagbaar MEG-apparaat gemaakt dat je als een soort helm op je hoofd kan zetten. Daardoor kunnen mensen er vrij mee bewegen tijdens het scannen. De onderzoekers testten het apparaat op vier mensen terwijl zij hun vingers bewogen, wat een vergelijkbare kwaliteit van resultaten gaf als met een gewone MEG-scanner.
Ze gebruikten hun apparaat daarna om vrijwilligers te scannen terwijl die thee dronken of een balspelletje speelden – beide activiteiten die in een normale MEG-scanner niet mogelijk zijn.
Kleine sensor
Om de scanner draagbaar te maken vervingen Bowtell en zijn collega’s de standaardsensoren, die een zwaar en groot koelingssysteem hebben, door mini-sensoren die het magnetisch veld van het brein op een andere manier oppikken.
De wetenschappers plaatsten deze sensoren direct op de schedel via een 3D-geprinte helm. Ze kunnen zo’n gepersonaliseerde helm maken voor hoofden van alle soorten en maten. Het hele systeem weegt minder dan een kilo.
De drager kan niet volledig vrij rondlopen – proefpersonen moeten de scanner nog wel in een speciaal ontworpen kamer dragen, die compenseert voor de invloed van het magnetisch veld van de aarde. Maar er zijn een hoop toepassingen mogelijk, zegt Bowtell. ‘Het zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om breinactiviteit te analyseren terwijl mensen navigeren. Je kan er ook mee scannen terwijl mensen een natuurlijke interactie hebben, zoals een gesprek waarbij ze elkaar aankijken.’
Het maakt het ook mogelijk om de ontwikkeling van het brein van peuters en baby’s te bestuderen, voegt Bowtel toe.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: