Amherst, Massachusetts (VS) – In zijn vrije tijd ontdekte een Amerikaanse wetenschapper waarom douchegordijntjes altijd tegen je lichaam plakken.


Elke ochtend dezelfde ergernis, het douchegordijntje kleeft aan je natte lichaamsdelen vast. Gelukkig heeft een onderzoeker uit Massachusetts, David Schmidt, onderzoek gedaan naar het ontstaan van deze dagelijkse hinder. Hoewel hij een mooie verklaring vond, kan hij helaas geen oplossing geven.
Het douchegordijn komt naar binnen (de kant van de douchekop) door de lagere druk in vergelijking met de rest van de badkamer. Dit klinkt heel logisch en zal ook weinig mensen verbazen. Maar wat is de reden van dit drukverschil? Schmidt werkte twee weken thuis met behulp van een softwarepakket aan deze vraag en vond een antwoord. Het water dat uit de douchekop komt spuit met een behoorlijke snelheid weg. Dit water versnelt ook nog eens als gevolg van de zwaartekracht. Wrijving met de lucht en andere waterstralen remt het water weer af. De derde wet van Newton vertelt ons dat een actie altijd een reactie als gevolg heeft. Dus de actie van het afremmen moet een reactie hebben en dit is dat de lucht sneller gaat stromen.
Lucht die stroomt heeft een lagere druk dan lucht die stilstaat. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld vliegtuigen vliegen. De lucht over de bolle kant van de vleugel stroomt sneller dan de lucht langs de platte kant waardoor de vleugel opstijgt. Aan de kant van het stromende water stroomt de lucht dus sneller dan in de rustige badkamer en is de luchtdruk lager. Gevolg is een naar binnen waaiend gordijntje. Uit onderzoek van de redactie blijkt dat het effect bij koud en warm water even groot is.

Marijn Sandtke