Soms moet je de natuur een handje helpen. Wetenschappers wekten met pompen een dood fjord tot leven.

Scandinavische wetenschappers hebben met succes een fjord gereanimeerd. Foto: Andrew Malone (creative commons via Flickr(
Scandinavische wetenschappers hebben met succes een fjord gereanimeerd. Foto: Andrew Malone (creative commons via Flickr)

Deense en Zweedse wetenschappers hebben het leven in een dood fjord teruggebracht, door met een pomp zuurstofrijk water naar diepere lagen te brengen. Ze berichten erover in vakblad The ISME Journal. Het project kan in de toekomst wellicht in meer zuurstofarme wateren worden ingezet.

Koolstofcyclus

Zowel grote oceanen als kleine wateren over de hele wereld lijden steeds vaker aan een gebrek aan zuurstof. Dat zorgt ervoor dat ze voor veel organismen niet meer leefbaar zijn. Die afname aan levensvormen heeft weer invloed op de globale koolstofcyclus. De wetenschappers richtten zich in hun onderzoek op een zuurstofarm Zweeds fjord – een inham in een bergachtige kust. Het fjord wisselt alleen oppervlaktewater uit met omringende wateren, zodat diepere lagen weinig zuurstof bevatten.

Op zoek naar de vliegroute van de grote stern
LEES OOK

Op zoek naar de vliegroute van de grote stern

Ecoloog Ruben Fijn bracht met gps voor het eerst uitgebreid het vlieggedrag van de grote stern in kaart. Zijn onderzoek laat ...

Zuurstofhatende bacteriën

De wetenschappers probeerden de waterkwaliteit te verbeteren door het gedurende enkele jaren met een pomp te bewerken. Ze hoopten dat het pompen natuurlijke ventilatieprocessen zou opwekken, zodat zuurstof ook in diepere waterlagen terecht zou komen. Tijdens het experiment merkten de wetenschappers al dat bacteriën die van zuurstof leven, terugkeerden in het fjord. Bovendien gingen zuurstofhatende bacteriën, die leven van nitraat of sulfaat, juist weg. Deze bacteriën wekken veel stoffen op die schadelijk zijn voor andere levensvormen in het water.

Kattegat

Uiteindelijk was na het experiment de helft van het diepe water in het fjord vervangen door zuurstofrijk water uit de naastgelegen zeestraat Kattegat. De wetenschappers weten echter nog niet hoe vaak ze moeten terugkeren met hun pomp, om te voorkomen dat het zuurstofgehalte weer daalt. Als dat niet vaak hoeft te gebeuren, willen ze de methode ook inzetten in de zuurstofarme Baltische Zee.

Lees ook: