Door bestaande herinneringen te combineren, kunnen we ons een nog onbekende ervaring toch inbeelden. Dat concluderen onderzoekers nadat ze proefpersonen nepgerechten voorlegden.
Heb je ooit rodebietenvla geprobeerd? Waarschijnlijk niet. Toch kan iedereen zich ongeveer voorstellen hoe het waarschijnlijk niet zo apetijtelijke toetje smaakt. Je hersenen construeren de mogelijke smaak namelijk door oude herinneringen met elkaar te combineren. Dat schrijft een Brits onderzoeksteam deze week in het tijdschrift Nature Neuroscience.
Onderzoekers van de University College London en de universiteit van Oxford vroegen zich af of onze hersenen bestaande herinneringen gebruiken wanneer we beslissen of we iets nieuws willen uitproberen. Met een fMRI-scanner bekeken ze de breinen van negentien vrijwilligers, die gevraagd werden zich de smaak van specifieke soorten voedsel voor de geest te halen.
Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.
Elke vrijwilliger kreeg een menu van dertien ongebruikelijke voedselcombinaties voorgeschoteld. De onderzoekers vroegen de vrijwilligers hoe goed of slecht de gerechten zouden smaken, en of ze het gerecht zouden eten. Op het menu stonden onder andere rodebietenvla, theepudding en koffieyoghurt.
Op het moment dat de proefpersonen zich een onbekende smaak inbeelden, lieten hun hersenen tegelijk activiteit zien in de beide gebieden die met de ingrediënten van de nepgerechten worden geassocieerd. Volgens de onderzoekers hebben zij daarmee voor het eerst bewijs geleverd dat we een combinatie van bestaande herinneringen gebruiken om keuzes te maken.