Mensen die drie jaar lang dagelijks multivitamine- en mineralensupplementen innamen, deden het beter bij cognitieve en geheugentesten dan mensen die placebotabletten namen. Mogelijk kan dit de cognitieve aftakeling naarmate we ouder worden, vertragen.
Het dagelijks innemen van een multivitamine- en mineralentablet kan de cognitieve achteruitgang die hoort bij ouder worden vertragen.
Aan het eind van een drie jaar durend onderzoek bleek dat mensen die in de winkel verkrijgbare multivitamine- en mineralensupplementen hadden genomen, wat betreft hun cognitieve leeftijd 1,8 jaar jonger waren dan de groep die placebopillen nam. ‘Het is een eyeopener’, zegt eerste auteur Laura Baker, hoogleraar gerontologie en geriatrische medicatie van de Wake Forest-universiteit in de Amerikaanse staat North Carolina.
'Stel een leeftijdsgrens in voor euthanasie bij psychisch lijden'
We moeten terughoudender zijn met het aanbieden van euthanasie bij psychisch lijden, stelt psychiater Jim van Os. Vooral bij jonge mensen.
Voor de zekerheid
Over de voordelen van het nemen van multivitaminepillen bestaat onder artsen veel discussie. Ooit werden ze wijdverbreid aanbevolen aan mensen met slechte eetpatronen, voor de zekerheid. Dat gebeurde op basis van onderzoeken waaruit bleek dat mensen die ze innamen een betere gezondheid hadden.
Maar dat waren geen gerandomiseerde onderzoeken met placebocontrole (het beste soort medische bewijs). Toen zulke onderzoeken wél werden gedaan, bleek het innemen van supplementen geen voordelen te geven voor de meeste gezonde mensen. Dat zou kunnen komen doordat vitaminetabletten populairder zijn bij mensen die op vele andere vlakken toch al op hun gezondheid letten.
Maar het laatste onderzoek is gerandomiseerd, onder bijna 2.300 Amerikanen tussen de 65 en 100 jaar oud, en levert wel resultaten op.
Cognitieve score
Baker en haar team wilden onderzoeken of flavanolen, stoffen die ook in chocolade misschien konden helpen bij het vertragen van de cognitieve aftakeling met de jaren. Bij dit onderzoek was er ook een groep proefpersonen die geen flavanolen nam, maar ter vergelijking een multivitamine- en mineralenpil.
Aan het begin van het onderzoek maakten de deelnemers een aantal cognitieve tests via de telefoon. Ze moesten met getallen aan de slag, en werden getest op verbale vaardigheid en geheugen. De resultaten hiervan werden samengevat in een algemene score.
Vervolgens werden ze willekeurig uitgekozen om drie jaar lang ofwel iedere dageen flavanolsupplement, of het gecombineerde multivitamine- en mineralentablet, of een placebo te nemen. Ieder jaar werden de cognitieve tests herhaald.
Alle groepen deden het gemiddeld steeds beter na het eerste en het tweede jaar. Maar na drie jaar vlakte dat zo’n beetje af. Dit komt waarschijnlijk doordat de mensen in de eerste twee jaar leerden hoe ze de tests beter konden doen, zegt Baker.
De mensen die de multivitamine- en mineralensupplementen namen, scoorden net wat hoger dan degenen die het placebotablet namen. Maar er was geen significant voordeel voor de flavanolgroep. Het is niet bekend welke stoffen uit het multivitamine- en mineralensupplement verantwoordelijk zijn voor de hogere scores.
Impact op volksgezondheid
Het voordeel van de multivitaminen was groter bij mensen die last hadden van hart- en vaatziekten, en bijvoorbeeld een operatie hadden ondergaan om hun hartvaten te verwijden. Volgens Baker kan dit zijn omdat hart- en vaatziekten stevige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de hersenen.
‘Deze bevindingen zijn veelbelovend, en zouden een significante impact kunnen hebben op de volksgezondheid’, zegt Rebecca Edelmayer, senior directeur van de Alzheimer’s Association, een Amerikaanse goededoelenorganisatie. Maar volgens Edelmayer leveren het onderzoek niet genoeg bewijs om het aanbevelen van supplementen te legitimeren: de vondst moet nog bij een grotere groep mensen worden getest.