Utrecht (NL) – Met een twintig jaar oude methode kunnen centraleverwarmingsinstallaties tot dertig procent efficiënter werken. De installateurs denken hier anders over.


Een verkeerd afgestelde auto staat binnen de kortste keren bij de garage. Maar wat als je centraleverwarmingssysteem niet goed is afgesteld? Veel mensen merken dit niet eens. Toch kan een betere afstelling het energieverbruik met dertig procent verminderen. De Nederlandse onderneming voor energie en milieu, Novem, hoopt dit nu op de politieke agenda te krijgen.
Twintig jaar geleden begon H. Deinum met een kruistocht voor het waterzijdig inregelen van centraleverwarmingsinstallaties. Elke kamer vereist een ander formaat radiator. Grote ruimten hebben dus meer water nodig dan kleine. Waterzijdig inregelen houdt in dat elke kamer zoveel water krijgt als nodig. Op deze manier werkt de centraleverwarming efficiënter.
Een milieubewust persoon kan niet zelf zijn verwarming inregelen. Dit is werk voor de installateur. “Doordat zij niet gestimuleerd worden tot waterzijdig inregeling en het extra tijd kost, doen zij dit vaak niet”, aldus J. Hooijschuur van Novem. “Deden zij dit wel, dan bespaart het gemiddelde gezin honderden guldens en kantoorgebouwen en scholen zelfs duizenden guldens.”
Installateurs van centrale verwarmingen zien dit anders. Een steekproef onder vijf installateurs leert dat het inregelen bij grote gebouwen al standaard is. Sterker nog, zonder waterzijdig inregelen werkt de centraleverwarming niet tot nauwelijks. De installateurs vinden dat in kleine woningen het waterzijdig inregelen overbodig is. Bovendien hebben zij trucjes om op andere manieren de watertoevoer te regelen.
De energiebesparing van dertig procent die Novem voorrekent, is juist voor een eengezinswoning berekend. Werken de installateurtrucjes minder goed dan zij zelf denken? Of overschat Novem de mogelijkheden? Novem hoopt via Vereniging Eigen Huis voet aan de grond te krijgen, maar het zijn de installateurs die de aanpassingen moeten uitvoeren.

Marijn Sandtke