Archeologen hebben in het zuiden van Oostenrijk een compleet skelet van een kameel gevonden. De vondst stamt uit de 17e eeuw, ten tijde van de Grote Turkse Oorlog.

Soldaten gebruikten kamelen voor transport, en soms stonden ze op het menu. Bron: Wikimedia Commons/Arpingstone
Soldaten gebruikten kamelen voor transport, en soms stonden ze op het menu.
Bron: Wikimedia Commons/Arpingstone

Het skelet is gevonden in Tulln an der Donau, in het noordoosten van Oostenrijk. Het is niet ongebruikelijk om kamelenbotten te vinden in het midden van Europa – de oudste gevonden botten stammen zelfs uit de Romeinse tijd. Wel waren de archeologen verrast dat het skelet van het dier nog helemaal compleet was. Ze beschreven hun vondst in het vakblad PLOS ONE.

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs
LEES OOK

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs

Van migrerende planteneters tot toegewijde ouders: paleontologen ontrafelen stukje bij beetje het gedrag van dinosauriërs.

Kruising

Uit DNA-analyse blijkt dat het skelet toebehoort aan een mannelijk dier dat een kruising was tussen een dromedaris (moeder) en een kameel (vader). “Dergelijke kruisingen waren niet ongebruikelijk voor die tijd”, zegt onderzoeksleider Alfred Galik in een persverklaring. “Gekruiste dieren waren gemakkelijker te temmen, ze gingen langer mee en ze waren groter dan hun ouders.”

Millitair

Dat maakte het dier geschikt voor militaire doeleinden. Tijdens de Grote Turkse Oorlog gebruikten soldaten zowel paarden als kamelen. Hoewel de kameel ook vaak op het menu van de troepen belandde, is deze intacte kameel aan dat lot ontsnapt.

Lees ook: