Het brein is in staat om een specifieke stem te onderscheiden van andere geluiden. In een overvolle kroeg reageren de hersenen op de woorden van de persoon waarmee je praat.

Party_hardkleinDoordat de hersenen zich kunnen focussen op een stem is het mogelijk om op een druk feestje een normaal gesprek te voeren met een vriend. We kunnen ons goed concentreren op de woorden van die ene persoon en het lijkt of alle andere geluiden op de achtergrond wegvallen. Dat wordt ook wel het ‘cocktailparty-effect’ genoemd. Onderzoekers van de universiteit van Californië hebben nu ontdekt dat de hersenen stemmen kunnen onderscheiden en daardoor een enkele stem eruit kunnen pikken.

Tijdens hun onderzoek lieten de wetenschappers drie vrijwilligers luisteren naar twee verschillende stemmen tegelijk. Ze registreerden de hersenactiviteit in delen van de hersenen waar gehoor wordt waargenomen. Ze ontdekten dat voor de verschillende stemmen ook verschillende delen van het hersengebied actief waren. De hersenen maakten een onderscheid tussen de geluidsgolven.

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
LEES OOK

Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper

Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.

Daarna kregen de proefpersonen de opdracht om naar beide stemmen te luisteren totdat een van de stemmen een bepaald woord zei, waarna ze alleen naar die stem mochten luisteren. De wetenschappers konden aan de gemeten hersenactiviteit precies zien naar welke stem de personen luisterden.

Spraakherkenning

De onderzoekers hopen dat hun ontdekking kan bijdragen aan de ontwikkeling van betere spraakherkenning in de techniek, omdat die nu nog vaak moeite heeft om een specifieke stem op te pikken in een omgeving met veel achtergrondgeluiden.