Amsterdam (NL) – Cholesterol bestrijdt effectief bacteriële bloedvergiftiging, maar dan wel alleen de goede vorm.


De overlevingskans van ratten met een bacteriële bloedvergiftiging neemt aanzienlijk toe wanneer zij cholesterol krijgen toegediend, concludeert AMC-onderzoeker Hans Levels. Levels onderzocht voor zijn promotie-onderzoek de rol van lipoproteïnen in het afweersysteem en stuitte daarbij op de heilzame rol van cholesterol.
Hoewel we cholesterol vooral associëren met dichtslibbende aderen en by-pass operaties, is er ook een goede vorm van bekend. Zware lipoproteïnen (high density lipoproteins, HDL) bestaan voor een groot deel uit deze 'goede cholesterol' en voeren vet af uit het bloed. Deze lipoproteïnen blijken nu ook effectief in het opnemen en afvoeren van de schadelijke endotoxinen die bloedvergiftiging veroorzaken. HDL brengt de endotoxinen naar de gal en de lever, die ze verder verwijderen.
Ondanks het feit dat synthetisch HDL aanzienlijk beter werkt dan de overige geteste vetten, zal het volgens Levels nog enige tijd duren voordat het werkelijk geschikt is als medicijn tegen bloedvergiftiging. Een veel voorkomende complicatie van bloedvergiftiging is namelijk een afgesloten galweg. Wanneer de afvoer van endotoxinen via de gal geblokkeerd is, stapelt het gif zich op in de lever. Daarmee gaat de eerdere geneeskrachtige werking van het cholesterol weer volledig verloren.

Sabrine Caspers