Detroit, Michigan (VS) – Minuscule robot-apparatuur met afstandsbediening zorgt ervoor dat een patiënt op de operatietafel niet meer helemaal opengesneden hoeft te worden.


Het Vattikuti Urology Institute in Michigan (VS) is het eerste ziekenhuis dat consequent robot-technologie inzet bij het behandelen van prostaatkanker. Elders experimenteerden artsen al voorzichtig met robotica, maar nergens anders is deze technologie nog volledig ingeburgerd. Door te opereren met robot-technologie blijven bloedverlies en weefselbeschadiging beperkt in vergelijking met een conventionele operatie. De patiënt heeft daardoor veel minder pijn en kan binnen 24 uur naar huis.
Prostaatkanker is na huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. De meest effectieve behandeling is het operatief verwijderen van de hele prostaat en het erom heen liggende weefsel. Normaal gebeurt dat via een grote snee die dwars over de onderbuik loopt. Bij de nieuwe technologie zijn slechts enkele piepkleine sneetjes nodig om in de buikholte te kunnen kijken en te opereren. “Het is net als in een sciencefictionfilm”, vindt Dr Mani Menon, directeur van het Vattikuti Urology Institute. “We duiken als het ware de patiënt in en voeren dan met minuscule apparatuur een precisie-ingreep uit.”
Tijdens de ingreep kijkt de chirurg met een laparoscoop – een lang, dun minicameraatje met een lampje eraan – in de buikholte. Via een monitor ziet hij honderdmaal vergroot wat er gebeurt. Tegelijkertijd bedient hij via een instrumentenpaneel kleine robotarmpjes die chirurgische instrumenten vasthouden. Die robotarmpjes hebben meerdere 'gewrichten' die over 360 graden kunnen roteren, waardoor de arts met zeer grote precisie kan opereren. Het prostaatweefsel en de bijbehorende lymfeklieren en zaadblaasjes worden losgeknipt en kunnen door de kleine incisies worden verwijderd. Vervolgens naaien de robotvingertjes de bloedvaten in de buikholte weer netjes dicht met slechts een paar hechtingen.

Nienke Beintema