De Chinese politie heeft een nieuw speeltje om de straten veilig te houden. Slimme brillen met gezichtsherkenningssoftware worden ingezet om criminelen en voortvluchtigen staande te houden.

Als automobilist ben je nooit meer veilig voor het alziend oog van de cyborg-agent. Bron: LLVision

Chinese cyborg-agenten hebben met hun slimme brillen twee maanden lang reizigers bespied die door het treinstation liepen van Zhengzhou in China. En met succes: de agenten hebben zeven voortvluchtigen en 26 mensen met een valse identiteitskaart aangehouden.

De bril is zo licht dat agenten hem de hele dag kunnen dragen, stelt Zhang Xin van LLVision, het bedrijf dat de slimme bril GLXSS Pro heeft ontwikkeld. Ze zegt dat de reacties van de agenten tot nu toe positief zijn.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

De gezichtsherkenningsfunctie is volgens LLVision 99,4 procent nauwkeurig. Mocht er toch er geen match zijn, dan kan de agent een foto van iemands gezicht via het internet naar een centrale database sturen waar de foto wordt nagegaan.

Momenteel maakt de politie van de Chinese provincies Henan, Shandong en Xinjiang gebruik van de technologie. De snelwegpolitie gebruikt het bijvoorbeeld bij het controleren van rijbewijzen, maar het systeem kan bijvoorbeeld ook kentekens van auto’s herkennen.

Stap vooruit

Het gewicht van de bril is laag doordat de camera die aan de bril bevestigd zit via een draad verbonden is aan een smartphone. Dankzij de batterij in deze smartphone kan de bril ongeveer tien uur achter elkaar worden gebruikt.

Slimme brillen zijn een stuk beter geworden sinds de introductie van Google Glass, zegt Jim Kovach van het augmented reality-bedrijf CrowdOptic. ‘Ze zijn minder opvallend en hebben een langere batterijduur. De meeste problemen van de eerste brillen zijn grotendeels opgelost waardoor ze veel bruikbaarder zijn geworden’, zegt Kovach.

Hij voegt eraan toe ze in Australië soortgelijke slimme brillen in havens en aanvoerpunten willen gaan gebruiken. ‘Mensen zijn hier echt van onder de indruk.’

George Jijiashvili van marktanalysebedrijf CCS Insight zegt dat de Amerikaanse politie in het verleden proeven ermee hebben ondernomen. Ook in Abu Dhabi wil de politie binnenkort de technologie gaan gebruiken om criminelen aan te houden.

Kwaadwillende autoriteiten

Hoewel er uit privacyoogpunt bij velen weerstand is, meent hij dat de kans groot is dat Amerikaanse en Europese politie binnenkort slimme brillen in gebruik gaan nemen.

Er zijn meer dan genoeg redenen om huiverig te zijn dat de politie wordt uitgerust met gezichtsherkenning, stelt Paul Bernal van de University of East Anglia. Hoewel de technologie het voor de politie gemakkelijker maakt om criminelen te vangen, kan het ook worden gebruikt voor meer schadelijke doeleinden, zoals het intimideren van demonstranten.‘

‘De meesten van ons voelen zich veilig en comfortabel – en wanneer dat het geval is, vertrouwen we de autoriteiten met dit soort technologie’, zegt Bernal. ‘Maar wanneer het politieke klimaat verandert, zullen we plotseling beseffen dat het rampzalige consequenties kan hebben.’

Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.

Lees verder: