In december rapporteerden we dat de Chinese maanlander Chang’e 3 en de bijhorende maanrover Yutu succesvol waren gearriveerd op het maanoppervlak. Inmiddels heeft het tweetal een aantal indrukwekkende foto’s gemaakt, waaronder een portret van de aarde.
Chang’e 3 fotografeerde de aarde op Eerste Kerstdag. Het beeld, dat nu pas is gepubliceerd door de Chinese ruimtevaartorganisatie, laat ons voor het eerst sinds de jaren zeventig zien hoe de aarde er vanaf het maanoppervlak uitziet. Zoals te verwachten, is er niet veel veranderd.
De lander maakte een ook foto van het extreem-ultraviolet licht dat rondom de aarde gloeit. Dit kiekje, dat de lander op 16 december schoot, toont de plasmasfeer van de aarde. Dit gebied van de aardse magnetosfeer bestaat uit laagenergetisch plasma.
Thomas Hertog werkte samen met Stephen Hawking en onderzoekt de oerknal
Tijd en natuurwetten zijn voortgekomen uit de oerknal, in een chaotisch proces van toevalligheden, zegt theoretisch natuurkun ...
Voor het eerst zijn nu ook heldere beelden vrijgegeven van Yutu en Chang’e 3 zelf. De lander en de rover maakten deze beelden van elkaar.
De komende tijd zal maanrover Yutu het maanoppervlak onderzoeken. De rover bevindt zich momenteel in de maankrater Sinus Iridum.