Een nieuw jaar brengt de belofte van langverwachte wetenschappelijke doorbraken. New Scientist blikt vooruit op 2018, het jaar waarin de ambitie om ledematen van zoogdieren te regenereren realiteit zou kunnen worden.
Celbioloog Michael Levin en zijn collega’s van Tufts University in Massachusetts zijn experimenten begonnen om verminkte muizen ertoe te brengen delen van hun poten opnieuw aan te groeien.
Levin en zijn collega’s hebben een mengsel van chemicaliën ontwikkeld dat invloed heeft op de manier waarop geladen deeltjes, zoals calciumionen, dierlijke cellen passeren. Aangezien cellen met elkaar kunnen communiceren door middel van patronen van elektrische activiteit, heeft dat mengsel indirect ook invloed op de ontwikkeling van organische weefsels. Onderzoeksresultaten van Levin en zijn collega’s hebben aangetoond dat het mengsel kikkers helpt bij de regeneratie van afgesneden ledematen.
Mieren zijn magnifieke navigators
Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.
De volgende stap is om iets soortgelijks te bewerkstelligen bij zoogdieren. Dat is een grote uitdaging aangezien zoogdieren van nature niet uitblinken in het regenereren van ledematen. Bij muizen en mensen kan misschien een klein stukje van een afgehakte vinger of teen aangroeien, maar daarmee is alles gezegd. Levin en zijn collega’s hebben zich ten doel gesteld om volledige muizenpoten te regenereren – en op de langere termijn zelfs menselijke ledematen.
Stap voor stap
Het onderzoeksteam test op dit moment het chemische mengsel op muizen die hooguit delen van hun poten missen, zoals een teen. De onderzoekers mixen het mengsel met een speciaal ontwikkelde, zijdeachtige gel en brengen die mix vervolgens aan op het uiteinde van de beschadigde ledemaat.
De experimenten laten voorzichtige tekenen van hergroei zien. Om te bereiken waar de onderzoekers op hopen, moeten ze naar eigen zeggen hun methode nog verder perfectioneren. Verbeterpunten liggen ofwel in het mengsel zelf, ofwel in de manier waarop het mengsel wordt toegediend. ‘We zijn begonnen met een muizenteen, maar uiteindelijk zullen we de stap maken naar een hele poot’, zegt Levin.
Eerder dit jaar veranderden de onderzoekers de ‘cel-tot-cel’-communicatie in wormen, en lieten zo staarten aangroeien aan de voorzijde van het lichaam en koppen aan de achterzijde.
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: