Onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology hebben een cheeta-robot gebouwd. De robot behaalt een ongekende snelheid van 50 kilometer per uur.
Net als bij een echt jachtluipaard raken beide voorpoten van de robot tegelijkertijd de grond, gevolgd door de achterpoten. Beide setjes poten bewegen dus parallel aan elkaar. Hierdoor lijkt de robot over het landschap te stuiteren, in plaats van de lopen. Deze techniek stelt echte cheeta’s in staat om snelheden tot wel 100 kilometer per uur te bereiken. De robot gaat met een snelheid van 16 kilometer per uur (op een grasveld) nog lang niet zo snel. Op de loopband bereikte de robot zijn topsnelheid: 50 kilometer per uur. Dat maakt hem de snelste landrobot ter wereld.
Robot op ruig terrein
De cheeta-robot is in staat ongelijke terreinen te verkennen. Door de kracht waarmee hij zijn poten afzet bij te stellen, bedwingt de robot graslandschappen met hetzelfde gemak als asfaltwegen. De cheeta-bot kan ook springen om een obstakel te overwinnen. Omdat elke poot precies de juiste kracht levert om de klap op te vangen, verliest de robot daarbij niet zijn evenwicht. De elektrische motor van de robot zorgt ervoor dat hij weinig lawaai maakt, net als zijn biologische broertje.
AI-assistent kan 113-hulpverlening ondersteunen
Dataspecialist Salim Salmi maakte een AI-tool die 113-hulpverleners ondersteunt.
De onderzoekers willen de huidige beweging van de robot nog veranderen in een galop, waarbij de voor- en achterpoten niet langer tegelijkertijd de grond raken. Dat zou de topsnelheid van de robot nog wat kunnen verhogen.
Bekijk hieronder de robot in actie:
Lees ook: