In de vernieuwde Large Hadron Collider (LHC), de deeltjesversneller van deeltjesfysica-instituut Cern, hebben voor het eerst botsingen op volle kracht plaatsgevonden.
Woensdagavond hebben Cern-fysici protonen op elkaar laten botsen met de recordenergie van 13 Tera-elektronvolt. De fysici gebruiken de botsingen om beschermingssystemen van detectoren te testen.
Deeltjes die uit de buitenkant van een straal ontsnappen, kunnen detectoren beschadigen. Daarom bevatten de detectoren materialen die deze deeltjes absorberen voor ze hun schade uitoefenen. Op basis van de eerste botsingen gaan de fysici deze materialen extra goed afstemmen, zodat de detectoren bij de daadwerkelijke metingen volledig beschermd zijn.
Dit is hoe we wiskundefobie te lijf kunnen gaan
Sarah Hart vertelt hoe we de angst voor getallen en formules weg kunnen nemen.
Head-on botsingen
Behalve het afstemmen van de bescherming, moeten de stralen ook nog worden gestabiliseerd, zodat de deeltjes zo zuiver mogelijk head-on botsen. Naar verwachting zal de LHC begin juni klaar zijn voor de echte metingen. Daarmee hopen natuurkundigen onder andere nieuwe deeltjes te creëren die donkere materie kunnen verklaren.
Dit zijn enkele beelden die op basis van de eerste botsingen met de vier grote Cern-detectoren zijn gemaakt.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.
Lees ook: