Receptoren in de hersenen die het veelgenoten effect van cannabis veroorzaken, spelen een belangrijke rol bij het verminderen van angstgevoelens na een schrikeffect.
Onderzoeksteams van het Max Planck-instituut voor psychiatrie in München ontdekken samen met hun Italiaanse collega’s van een onderzoeksinstituut in Napels dat cannabinoïde receptoren in onze hersenen angstgevoelens verminderen. THC, de werkzame stof in cannabis, en anandamide, de biologische variant daarvan in onze hersenen die vrijkomt bij een schrikreactie, activeren beide de cannabinoïde receptor type 1 (CB1). Activering van de receptor leidt tot verminderde communicatie tussen zenuwen, waardoor de schrikreactie langzaam afneemt. Door de CB1-receptoren te manipuleren hopen onderzoekers mensen met fobieën of post-traumatische stress beter te kunnen behandelen.
De mens is in zijn huidige leefomgeving, net als alle andere dieren, voortdurend op zijn hoede. Zo kan het gebeuren dat je ergens van schrikt, maar dat er eigenlijk niets aan de hand is. De angstige gevoelens ebben na het schrikeffect dan weer snel weg. Bij sommigen houdt dit angstige gevoel echter aan, wat zelfs tot een paniekaanval kan leiden.
Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs
Van migrerende planteneters tot toegewijde ouders: paleontologen ontrafelen stukje bij beetje het gedrag van dinosauriërs.
De wetenschappers vergeleken in hun experiment de schrikreacties van twee soorten muizen. Normale muizen en muizen zonder de CB1-receptor (CB1-knock-out-muizen). Ze lieten de muizen een toon horen waarna ze de beestjes een onaangename stimulus gaven. Als de muizen een dag later deze toon opnieuw hoorden, herinnerden ze zich de onaangename stimulus en schrokken ze. Omdat de wetenschappers alleen het geluid lieten horen, nam de schrikreactie in de daaropvolgende dagen bij de normale muizen langzaam af. De muizen zonder CB1-receptoren schrokken echter iedere dag opnieuw. Door het ontbreken van de receptor verminderde de schrikreactie van de beestjes niet. Zelfs het rustgevende effect van cannabis was aan deze knock-out-muizen niet besteed.
Sabrine Caspers