Genetische verschillen die bepalen hoe snel mensen cafeïne afbreken, kunnen van invloed zijn op hun overgewicht. Maar daarmee word je nog niet slanker van koffie.
Meer cafeïne in je bloed houdt misschien verband met een lager gewicht, blijkt uit genetisch onderzoek. Maar dat betekent niet dat een extra kopje koffie minder kilo’s op de weegschaal oplevert, zegt medicus Dipender Gill van het Imperial College in Londen. Gill was betrokken bij een onderzoek naar het verband tussen genen, cafeïne en gewicht, gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal.
Koffiedrinkers slanker
Heel wat mensen genieten van hun dagelijkse kopje koffie, of andere cafeïne-houdende drankjes. Verschillende studies suggereerden al dat er een verband was tussen cafeïne-consumptie en een lager gewicht. Maar die onderzochten vooral naar hoeveel cafeïne mensen binnen kregen, en hoe gezond ze waren. Ze konden niet bewijzen dat het oppeppende middel de oorzaak was van het lagere gewicht.
‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.
Twee genen verantwoordelijk
Gill en zijn team pakten het onderzoek anders aan. Zij onderzochten de genetische verschillen die bepalen hoe snel mensen cafeïne afbreken. Zo konden ze het effect van verschillende hoeveelheden cafeïne in het bloed vergelijken. Twee genen zijn verantwoordelijk voor hoe snel mensen cafeïne afbreken. Dat betekent dat twee mensen die dezelfde hoeveelheid koffie drinken, daarna verschillende hoeveelheden cafeïne in hun bloed kunnen hebben.
Gill en zijn collega’s analyseerden gegevens van verschillende eerdere onderzoeken. Zo konden ze het DNA en de gezondheidsgegevens van bijna tienduizend mensen vergelijken, het merendeel van Europese origine.
Meer cafeïne, minder vet
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mensen die langzamer cafeïne afbreken, er meer van in hun bloed hebben, terwijl ze over het algemeen minder koffie drinken. Het onderzoeksteam ontdekte dat mensen die zo hogere cafeïne-gehaltes hebben, een lager BMI hebben (een maat is die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte). Ook hadden ze een lagere vetmassa en minder kans op diabetes type 2, een aandoening die verband houdt met overgewicht.
‘We weten dat cafeïne van invloed is op je metabolisme, en op hoe energiek iemand is. Dus een verband tussen beide is niet vreemd’, zegt medisch onderzoeker Benjamin Woolf van de Universiteit van Bristol in het Verenigd Koninkrijk, die ook meewerkte aan het onderzoek.
Gill waarschuwt wel dat mensen niet zomaar meer koffie moeten gaan drinken naar aanleiding van deze resultaten. Vooral wie gewicht wil verliezen, kan beter oppassen met melk- en suikerrijke drankjes. ‘Veel cafeïne-houdende drankjes zijn behoorlijk calorierijk’, zegt hij, ‘en cafeïne kan ook nadelige effecten hebben, bijvoorbeeld op je slaap en je hartfunctie.’