Met een speciale bril kunnen chirurgen kankercellen zien. De bril is op 10 februari 2014 voor het eerst gebruikt bij een operatie in een academisch ziekenhuis in Missouri.

Arts Julie Margenthaler gebruikt de bril om kankercellen op te sporen. Bron: Robert Boston / Washington University School of Medicine
Arts Julie Margenthaler gebruikt de bril om kankercellen op te sporen.
Bron: Robert Boston / Washington University School of Medicine

Artsen kunnen de bril gebruiken tijdens lastige operaties waarbij ze kankercellen verwijderen. Kankercellen waren voorheen moeilijk in beeld te brengen. Daarom verwijderen artsen vaak zowel de schadelijke cellen, als wat vermoedelijk gezond weefsel rondom de kankercellen. In het lab onderzoeken artsen of dit weefsel inderdaad geen kankercellen bevat. Blijken er toch kankercellen in het weefsel te zitten, dan moet de patiënt opnieuw onder het mes om een groter gebied te behandelen.

Met de bril is het veel gemakkelijker een onderscheid te maken tussen kankercellen en gezonde cellen. Dat verlaagt het risico dat er na de operatie kankercellen achterblijven in lichaam van de patiënt.

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
LEES OOK

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’

Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.

Oplichtende tumoren

Voordat de operatie begint, behandelt de arts de tumor met een fluorescerend molecuul. Deze deeltjes hechten zich aan kankercellen, maar niet aan gezonde cellen. Door de moleculen met licht te beschijnen, lichten ze op. De bril stelt de arts in staat om de lichtgevende kankercellen te zien. Artsen kunnen met deze techniek zelfs tumoren zien die slechts een millimeter groot zijn.

Julie Margenthaler is de eerste chirurg die een operatie met de bril voltooide. ‘We zijn gemotiveerd door de mogelijke voordelen die het voor patiënten kan opleveren. Stel je voor dat deze bril ervoor kan zorgen dat er geen vervolgoperaties nodig zijn, en dus minder pijn, last en spanning’, aldus Margenthaler in een persverklaring. Zij benadrukt dat tot wel 25 procent van de borstkankerpatiënten momenteel terug moet komen voor een tweede operatie. Met de bril kan dat mogelijk verleden tijd zijn.

Lees ook: