Ook zonder muziektalent kun je een leuk deuntje maken. Het enige dat je nodig hebt, is een brein. Een team van Chinese onderzoekers doet de rest van het werk, door hersengolven om te zetten in muziek.
Met hun vertaling van hersenactiviteit naar tonen, brengen de onderzoekers psychologische processen op een artistieke manier in kaart. Proefpersonen die benieuwd waren naar de soundtrack van hun brein, ondergingen twee verschillende hersenscans. Een EEG-scan, die elektrische potentiaalverschillen meet, bepaalde de hoogte en lengte van een toon. Een fMRI-scan bracht de hersenactiviteit in kaart, en daarmee de intensiteit van de muziek.
In 2009 vertaalden de onderzoekers al eerder EEG-gegevens naar muziek. Deze methode had echter zijn beperkingen. ‘De toonhoogte en intensiteit waren beide gekoppeld aan de sterkte van de EEG-signalen,’ leggen de onderzoekers uit in hun onderzoeksartikel. ‘De EEG-fMRI-combinatie staat veel dichter bij echte muziek.’
Softies? Sneeuwvlokjes? Niks daarvan – Gen Z is superkrachtig, zegt deze neurowetenschapper
Niks sneeuwvlokjes. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn hedendaagse jongeren juist sterk in een extreem ingewikkelde tijd.
Muziekkenners onder ons mogen zelf oordelen. Klik op de linkjes om de EEG-muziek te vergelijken met het deuntje dat volgde uit de combinatie van EEG en fMRI.
Waar de breinmuziek goed voor is, staat nog ter discussie. De wetenschapsafdeling van de Department of Homeland Security in de VS onderzoekt of je hersenklanken je gemoedstoestand kunnen beïnvloeden. Zo kan de juiste breinmuziek een brandweerman bijvoorbeeld alert maken in noodsituaties, en snel weer kalmeren zodra de brand is geblust.