Duiven (NL) – Binnenkort zijn de onderlagen van wegen en gebouwen wellicht verstevigd met Topcrete, een materiaal dat door thermische omzetting ontstaat uit reststoffen van papier.
Papierboeren zitten sinds september 2001 met de handen in het haar. In deze maand is namelijk het verbod van storting van papierresidu – een afvalproduct van de papierindustrie dat bestaat uit water, vezels, klei en krijt – van kracht gegaan. Om de papierboeren van hun pulp af te helpen, ontwikkelde afvalbedrijf AVR in Duiven een installatie om het residu om te zetten in een cementvervanger.
De zogenaamde Thermische Conversie Installatie maakt van papierpulp Topcrete, een stof die lijkt op cement. In een wervelbedoven spuit men de lucht die nodig is voor verbranding met kracht door het afval. De afvaldeeltjes zullen hierdoor gaan ronddwarrelen in de oven en zich min of meer als een vloeistof gaan gedragen. Verbrandingsprocessen in de oven leveren uiteindelijk zowel de cementvervanger als een hoop warmte, die je meteen in elektriciteit kunt omzetten. Met deze manier van verwerking slaat het bedrijf dus meerdere vliegen in één klap: per jaar raak je tweehonderdduizend ton troep kwijt, veertigduizend ton bruikbare bouwstof rijker en tijdens het verbrandingsproces houd je ook nog eens een vijftien megawatt elektriciteitscentrale in bedrijf.
Topcrete vindt toepassingen in onder andere de bouw, waardoor er minder primaire grondstoffen nodig zijn. Ook bij versteviging van de onderlaag van wegen kan Topcrete een belangrijke rol gaan spelen. Een duurzame toekomst bouwen doe je blijkbaar op papier.
Sonja Jacobs
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | € 0,00 |
Totaal | € 0,00 |