Met 2,5 miljoen laserpulsen vanuit een satelliet hebben NASA-onderzoekers een wereldkaart met boomhoogten vervaardigd.
Een boomhoogtekaart geeft wetenschappers een idee van de verdeling en omvang van de biomassa in bossen. Niet verwonderlijk is het dat de nieuwe kaart vooral hoge bossen in de tropen toont, terwijl in gematigde gebieden de wouden minder hoog zijn. Een uitzondering hierop vormen de eucalyptusbossen in het zuiden van Australië en Nieuw-Zeeland, die hoger zijn dan andere typen bos op die breedtegraad.
‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.
De gegevens zijn vervaardigd met lasermetingen vanuit ICESat, een satelliet die in 2005 metingen aan de aarde uitvoerde. Metingen met nieuwe aarde-observerende satellieten zullen nodig zijn om de ontwikkeling van de aardse bossen te volgen.
De resolutie van de metingen bedraagt 0,6 kilometer. Voor ijking hebben de onderzoekers gekeken naar de daadwerkelijke boomhoogte op zeventig locaties. Daarnaast zijn gegevens over topografie en wolken gebruikt om de meetgegevens bij te stellen. Het resultaat is dat de hoogte van bossen groter is dan op een eerdere kaart was weergegeven.
Volgens onderzoeker Marc Simard, van Nasa’s Jet Propulsion Laboratory, moet deze bomenkaart ook meer inzicht geven in de rol die bossen spelen bij klimaatverandering en hoe hun hoogte invloed heeft op de flora en fauna.
Erick Vermeulen