De transfusie van bloed van oude naar jonge muizen leidt tot een verhoogd aantal verouderde cellen bij de jonge muizen. Dat suggereert dat celveroudering niet alleen een kwestie van slijtage is.

Het bloed van oudere muizen inspuiten bij jonge knaagdieren veroorzaakt snel veroudering. Dat tonen Amerikaanse onderzoekers aan met een wat luguber experiment.

Het idee bestaat al langer dat het chirurgisch verbinden van een oude muis met een jonge een overdracht van bloed veroorzaakt waardoor het oudere dier verjongt. Hoewel dit de oudere muis ten goede komt, waren de effecten op het jonge donordier minder duidelijk.

Mieren zijn magnifieke navigators
LEES OOK

Mieren zijn magnifieke navigators

Mieren zijn in staat tot verbazingwekkende navigatieprestaties. Misschien kan waardering hiervoor helpen om deze insectensoorten te behouden.

Bloedtransfusie

Om dit proces beter te begrijpen, hebben Irina Conboy, hoogleraar bio-engineering aan de Universiteit van Californië, en haar collega’s bloed uitgewisseld tussen jonge en oude muizen. Dieren van drie maanden oud kregen bloed van muizen die bijna twee jaar oud waren.

Twee weken later hadden de jonge muizen een verhoogd aantal verouderde cellen. Dit zijn cellen in de lever, nieren en spieren die beschadigd zijn en niet meer delen, maar niet doodgaan. Het is een normaal onderdeel van ouder worden dat deze cellen zich ophopen. Bij mensen begint dit een paar jaar na de geboorte.

Uit het onderzoek bleek ook dat de jonge muizen zwakker werden na het ontvangen van bloed van de oudere dieren. Dat toonden de onderzoekers aan met krachttesten.

De resultaten van het onderzoek wijzen er dus op dat het ontstaan van verouderde – zogeheten senescente – cellen kan worden opgewekt bij jonge dieren buiten de normale, geleidelijke veroudering.

Veroudering

‘Celveroudering is slechts een deel van het verouderingsproces’, zegt Conboy. ‘Dat biedt nieuwe mogelijkheden en het helpt verklaren waarom senolytica, geneesmiddelen die verouderende cellen in het lichaam opruimen, tot nu toe in klinische onderzoeken minder succesvol waren dan mensen hadden gehoopt.’ Dit betekent dat het experiment ook onderzoekers helpt die de gezondheidsproblemen van veroudering proberen aan te pakken.

‘Het is een spannend onderzoek dat een mogelijke antiverouderingsbehandeling aan het licht brengt’, zegt Roman Bauer, docent computationele biologie aan de Universiteit van Surrey in het Verenigd Koninkrijk, die niet betrokken was bij het onderzoek.

Bauer benadrukt dat eerder onderzoek al suggereerde dat het opruimen van verouderde cellen van muizen hun bloed verjongt. Verwijzend naar het nieuwe onderzoek zegt hij: ‘Het laat ook zien waar kansen liggen voor senolytica (die dus senescente cellen elimineren), die we momenteel onderzoeken voor de behandeling van kanker.’