De neuronen die een mug in staat stellen koolstofdioxide te ruiken, reageren ook op de geur van menselijke huid. Die vondst kan mogelijk leiden tot betere mugwerende middelen.

Door bepaalde neuronen uit te schakelen komen muggen niet meer op voetengeur af. Bron: Alvesgaspar
Door bepaalde neuronen uit te schakelen komen muggen niet meer op voetengeur af.
Bron: Alvesgaspar

Amerikaanse biologen hebben de groep neuronen geïdentificeerd die ervoor zorgen dat muggen zich aangetrokken voelen tot menselijke geuren. Muggen reageren zowel op de geur van onze huid, als op de geur van uitgeademde koolstofdioxide. Onze adem lokt de mug naar ons toe, waarna zij ruikend op zoek gaat naar een stukje huid om in te prikken.  Wetenschappers hadden eerder al ontdekt dat zogeheten cpA-neuronen de muggen in staat stellen koolstofdioxide te traceren. Nu blijkt dat dezelfde neuronen ook reageren op de geur van huid.

Volgens de onderzoekers is het daardoor een stuk gemakkelijker om mugwerende middelen te ontwerpen dan voorheen gedacht. Ze hoeven maar een groep neuronen van de mug uit te schakelen om te zorgen dat het beestje beide lokkende geuren niet opmerkt.

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs
LEES OOK

Nieuwe technologie onthult het verborgen leven van dinosauriërs

Van migrerende planteneters tot toegewijde ouders: paleontologen ontrafelen stukje bij beetje het gedrag van dinosauriërs.

Voetengeur

Het is mogelijk de neuronen uit te schakelen door de mug bloot te stellen aan bepaalde geurende stoffen. De onderzoekers testten daarom de effecten van honderdduizenden verschillende stoffen. Ze plaatsten de muggen in een windtunnel, en lokten hen met de geur van menselijke voeten. Een aantal stoffen schakelde de cpA-neuronen van de mug uit, waardoor de mug niet meer op de voetengeur afkwam.

‘Onze vondst kan leiden tot simpele, natuurlijke, betaalbare en prettige geuren die ervoor zorgen dat muggen de mensen niet meer kunnen vinden’, zegt onderzoeksleider Anandasankar Ray in een persverklaring. Als de wetenschappers erin slagen zo’n effectief mugwerend middel te maken, zorgt dat niet alleen voor meer comfort. Ook de veiligheid van mensen zou er erg op vooruit gaan. Muggen kunnen dodelijke ziekten met zich meedragen, waaronder malaria en het West-Nijlvirus.