Eerst wijn drinken en daarna overschakelen op bier verergert je kater niet. Het gezegde ‘bier op wijn geeft venijn’ kan dus in de prullenbak. Datzelfde geldt trouwens voor het adagium ‘wijn op bier geeft plezier’. Dit blijkt uit onderzoek met negentig vrijwilligers.

De deelnemers, tussen de 19 en 40 jaar oud, werden in drie groepen ingedeeld. De eerste groep dronk bier totdat ze volgens een ademtest een alcoholpromillage van 0,5 hadden bereikt, waarna ze witte wijn dronken totdat het promillage op 1,1 uitkwam. De tweede groep dronk juist eerst wijn en daarna bier. De proefpersonen in deze twee groepen dronken zo ongeveer 1,3 liter bier en 600 milliliter wijn. De derde groep hield het bij één type drank: alleen bier of alleen wijn.

Na een week volgde het tweede deel van het experiment, waarbij de eerste en tweede groep van drinktactiek wisselden. In de derde groep switchten de bierdrinkers naar wijn en de wijndrinkers naar bier.

Hoe kom je aan je microbioom?
LEES OOK

Hoe kom je aan je microbioom?

Het verhaal gaat dat ons darmmicrobioom al bij de geboorte wordt bepaald. Nu wordt duidelijk dat factoren later minstens zo belangrijk zijn.

Katersymptomen

De dag na elke drinksessie vulden de deelnemers een vragenlijst in over hun katersymptomen, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid, dorst, duizeligheid en misselijkheid. Wat bleek: tussen geen van de groepen bespeurden de onderzoekers ook maar enig significant verschil. Dat bewijst niet alleen dat er geen ‘veilige’ volgorde is om verschillende drankjes te nuttigen, maar ook dat het niet helpt om je op een avond tot een enkel type drank te beperken.

Dronken

Twee factoren die wel correleerden met de hevigheid van de kater waren hoe dronken de proefpersonen zich de voorgaande nacht voelden en of ze al dan niet moesten overgeven. Andere factoren, zoals leeftijd en geslacht, hadden geen significant effect.

De enige manier waarop je een kater kunt vermijden, is gewoon niet zoveel drinken, zegt Kai Hensel van de universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk. ‘Na 360 bloed- en urinetests en het spenderen van zo’n 10.000 euro aan lab-analyses, blijkt simpelweg aan mensen vragen hoe dronken ze zijn en of ze moeten overgeven de beste voorspeller voor de kater van de volgende ochtend.’

Middeleeuwen

Wat nu eigenlijk de symptomen van een kater veroorzaakt, is overigens nog steeds een klein mysterie. Vermoedelijk spelen uitdroging en de stofjes waarin het lichaam alcohol afbreekt een rol. Evenals bijproducten van het fermentatieproces waaruit alcohol ontstaat (die meer voorkomen in donkere dranken dan heldere varianten). Maar hoe het precies zit, weten we nog niet.

Hensel zegt dat gezegden zoals ‘wijn op bier geeft plezier’ hun oorsprong vinden in de middeleeuwen, toen de dranken anders waren dan nu. Het zou kunnen dat de uitspraken toen wel klopten. Een andere mogelijke verklaring is dat de gezegden refereerden naar een verandering in levensomstandigheden, waarbij wijn en bier een rijke en arme levensstijl symboliseerden.