Tokyo (J) – Het Sagami Chemcial Research Center (SCRC) heeft onlangs een proces ontwikkeld om een enzym te winnen waarmee het 'goede' vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) gemakkelijk kan worden geoogst uit vispulp. Het enzym komt uit een darmbacterie van een diepzeevis.


De onderzoeksgroep vond het enzym fosfolipase A tijdens het opkweken van de bacteriën in een cultuurmedium. Fosfolipase A breekt fosfolipidemembranen af tot losse fosfolipiden. Het enzym komt ook voor in bacteriën in de dikke darm van de mens. Uit deze bacteriën is het enzym echter moeilijk te winnen omdat het binnen de celwand in de bacteriën zit. Bij de onlangs ontdekte bacteriestam zit fosfolipase A aan de buitenkant van het micro-organisme. Dat maakt het makkelijker om het enzym te winnen zodat het goedkoper op industriële schaal gebruikt kan worden.
Een simpel experiment toont de werking van fosfolipase A aan. De huid van een inktvis wordt gedroogd, gemalen en in water opgelost. Vervolgens wordt de oplossing enkele uren bij 30°C weggezet. De concentratie docosahexaeenzuur (DHA) in water met fosfolipase A is bijna twee keer hoger dan bij eenzelfde experiment zonder toevoeging van dit enzym.

DHA komt in grote hoeveelheden voor in vetten van de huid van zeevissen en maakt vis eten zo gezond. De stof wordt in Japan al aan voedingsmiddelen zoals eieren en melk toegevoegd omdat het een gunstig effect heeft op slagaderverkalking. Het zal nog wel enkele jaren duren voor er een commerciële versie van het fosfolipase A komt. Door zijn vetoplossende werking heeft het enzym een goede toekomst in de voedings- en cosmetica-industrie.