DELFT (NL) – DSM Food Specialties heeft een test ontwikkeld waarbij een bacterie antibioticaresten opspoort in het vlees van kippen, koeien, varkens en eieren.


Wanneer antibiotica aan vee toegediend worden als geneesmiddel of groeipromotor, blijven er tijdelijk resten achter in het spierweefsel, de nieren of de lever. Op die manier kunnen antibioticaresten op ons bord terechtkomen.

In de antibiotica-testampul zit een groot aantal sporen (bacteriën in ruststadium) van Bacillus stearothermophilus. Deze bacterie is erg gevoelig voor de meest gebruikte soorten antibiotica en voor de bacterieremmende sulfonamideverbindingen. Het micro-organisme reageert op deze stoffen door minder snel te groeien. Hierop berust het principe van de test.
Aan de testampul wordt het vocht van twee milliliter vlees toegevoegd. Door vervolgens de ampul tot 64°C te verhitten, komen de sporen uit. Als er geen remmende stoffen aanwezig zijn, zullen de bacteriën zich vermenigvuldigen. Tijdens hun groei produceren ze zuren waardoor de ampul van paars naar geel verkleurt. De ampul blijft paars als er voldoende antibiotica in het vlees aanwezig zijn om de bacteriegroei te remmen. Na drie uur is bekend of het vlees voldoet aan de Europese normen.

Gijs van Hengstum