Amsterdam (NL) – Baarmoederhalskanker is op een simpele manier te voorkomen, stellen onderzoekers van het VU Medisch Centrum.


Al jaren is hoogleraar klinische pathologie Chris Meijer er zeer stellig over: “Niemand in Nederland hoeft aan baarmoederhalskanker te overlijden. Als alle vrouwen die worden opgeroepen ook daadwerkelijk mee zouden doen aan het bevolkingsonderzoek, kan de aandoening bij iedereen tijdig opgespoord worden.” In New England Journal of Medicine publiceert hij nu een verbeterde methode om baarmoederhalskanker tot vijftien jaar voordat het zich openbaart te kunnen opsporen.
Baarmoederhalskanker wordt als één van de weinige vormen van kanker veroorzaakt door een virus, het humane papillomavirus. De Amsterdamse onderzoekers hebben ontdekt dat er achttien kankerverwekkende typen bestaan van dit virus. Testen van een uitstrijkje op de aanwezigheid van deze varianten levert een betrouwbare voorspelling op van wie er in de toekomst kanker zal krijgen.

In een abnormaal uitstrijkje is het humane papillomavirus te zien

Van de veertigduizend vrouwen die de Amsterdammers onderzochten, bleek vier procent het virus bij zich te dragen. Openbaring van de ziekte laat dan nog tot zo'n dertien tot vijftien jaar op zich wachten. Tijd genoeg dus om de ziekte te voorkomen, denken de onderzoekers. Vandaar dat zij alle vrouwen adviseren om altijd gehoor te geven aan de oproep om een uitstrijkje te laten maken.

Sonja Jacobs