Boston, Massachusetts (VS) – Voor de elfde keer zijn de Ig-Nobelprijzen uitgereikt, de prijs voor onderzoek dat niet kan of mag worden herhaald.


Het krijgen van een Nobelprijs is voor elke wetenschapper het hoogst haalbare. De Ig-Nobelprijs (oneervolle Nobelprijs) is iets waar de meeste winnaars minder trots op zijn. Toch werd de prijs dit jaar voor de elfde maal opnieuw uitgereikt als beloning voor onderzoek dat niet kan of mag worden herhaald. Zeven van de tien laureaten namen de prijs persoonlijk in ontvangst, twee andere spraken hun dankwoord uit op een ingezonden video.
De opmerkelijkste prijswinnaar dit jaar was de Australiër John Keogh. Hij deelt zijn Ig-Nobelprijs voor techniek met het Australische octrooibureau voor het octrooi op de uitvinding van het wiel. Door versoepelde regelgeving is het mogelijk om eenvoudiger uitvindingsoctrooien aan te vragen; het leverde Keogh octrooinummer 2001100012 op.
Zeer terecht was ook de prijs voor medicijnen, uitgereikt aan Peter Barss. Hij kwam na vier jaar onderzoek tot de conclusie dat inwoners van Papoea Nieuw-Guinea het meeste risico lopen om een vallende kokosnoot op hun hoofd te krijgen, als zij recht onder een palmboom slapen. Het onderzoek mag zeker niet worden onderschat. Palmbomen zijn 24 tot 35 meter lang en een kokosnoot weegt al snel één tot vier kilo. De kracht van de vallende noot kan enorm zijn. In het onderzoek beschrijft Barss vier patiënten waarvan er twee overlijden aan de gevolgen van een vallende kokosnoot.
De prijs voor natuurkunde ging naar David Schmidt. Hij maakte in zijn vrije tijd een model voor een douchecel die verklaart waarom het douchegordijntje altijd naar binnen komt en aan je lichaam vastplakt. Dit onderzoek is niet onopgemerkt gebleven, Natuurwetenschap & Techniek besteedde er aandacht aan, net als het oktobernummer van Scientific American.
Walter Lewin nam de prijs voor astrofysica in ontvangst namens het echtpaar Jack en Rexella Van Impe. Zij ontdekten dat zwarte gaten alle eigenschappen bezitten van de hel. De prijs voor biologie ging naar Buck Weimer voor zijn uitvinding van luchtdicht ondergoed met vervangbaar houtskoolfilter. Het ondergoed dat volgens de makers beschermt tegen nare lichaamsgassen kost maar 25 dollar.

Marijn Sandtke