Diemen (NL) – Liefhebbers kunnen op de ochtend van 18 augustus een grote asteroïde waarnemen die in haar baan de Aarde passeert. Het voorwerp heeft een doorsnede van maar liefst achthonderd meter.


Nauwelijks is alle heisa rond de vermeende botsing tussen de Aarde en een asteroïde in 2019 verstomd, of astronomen maken bekend dat een andere grote asteroïde de komende maand de Aarde nadert. Een kans op een botsing is er niet. De minimale afstand tussen de Aarde en het grote brok bedraagt 1,3 keer de afstand tussen Aarde en Maan.
Ongeveer elke vijftig jaar komt er wel zo'n grote asteroïde voorbij, verklaart een NASA-woordvoerder. Ze zijn moeilijk zichtbaar, omdat het oppervlak weinig licht weerkaatst. De meeste asteroïden bevatten veel koolstof, zijn daardoor zwart en weerkaatsen drie tot vijf procent van het licht. Metaalrijke asteroïden weerkaatsen iets meer. Wat de samenstelling van deze satelliet, met de naam 2002 NY40, is, zal moeten blijken als hij dichtbij is.

Vanuit Europa zal de asteroïde in de uren voor zonsopgang goed zichtbaar moeten zijn, in de buurt van de heldere ster Vega. De snelheid van het object bedraagt dan circa acht graden per uur. Met kleine telescopen en mogelijk zelfs met verrekijkers moeten liefhebbers een glimp kunnen opvangen.
De grote radiotelescoop in Arecibo (Puerto Rico) zal radiogolven op de asteroïde afvuren en de weerkaatste golven meten. Dat moet een enorme hoeveelheid nuttige gegevens opleveren, ook over de precieze baan die de asteroïde de komende eeuwen zal volgen.

Erick Vermeulen