Bloedprikken kan binnenkort een stuk gemakkelijker zijn. Australische onderzoekers hebben een apparaat gemaakt dat precies laat zien waar de aderen zich verstoppen.
De uitvinding kan een uitkomst zijn voor mensen die ‘moeilijk te prikken’ zijn, en daardoor slechte ervaringen hebben met bloedafname voor controles of donatie. De makers van het apparaat hopen dat hun vondst het bloedprikken zozeer vergemakkelijkt, dat mensen een lagere drempel ervaren om hun bloed te laten controleren of zelfs te doneren.
Bloedprikken met lichtgevende aderen
Het apparaat schijnt nabij-infraroodlicht op de arm. Hemoglobine, een eiwit dat in menselijk bloed voorkomt, absorbeert het licht. Het apparaat laat de absorptie zien als een geprojecteerd plaatje op de huid, dat aderen en bloedvaten direct aan het licht brengt.
‘Pijn werkt verschillend bij mannen en vrouwen’
Mannen en vrouwen ervaren pijn op een verschillende manier. Artsen moeten zich hier meer van bewust zijn, stelt Esmeralda Blaney Davidson.
Het Australische Rode Kruis test het apparaat momenteel op bloeddonoren, en controleert hoe de technologie de donorervaring verandert. De vraag is bijvoorbeeld of donoren die met deze techniek geprikt zijn, meer waarschijnlijk terugkeren. Zeshonderd ervaren donoren en driehonderd nieuwe donoren zullen deel uitmaken van de proef.
Lees ook:
- Wetenschappers maken een prik pijnloos
- Injectie met eiwit verlost muizen van diabetes
- Duizendpotengif werkt als pijnstiller