Amerikaanse onderzoekers hebben een mobiele app ontwikkeld die controleert hoe goed je bloed stolt. Patiënten die bloedverdunners slikken, zouden de app in de toekomst zelfstandig kunnen gebruiken. Dat scheelt veel ziekenhuisbezoeken.

Met slechts één druppel bloed, een plastic houdertje en de camera en trilfunctie van je telefoon checkt een nieuwe app of je bloed op de juiste manier samenklontert. Dit kan uitkomst bieden voor patiënten die bloedverdunners slikken. De stolling van hun bloed moet namelijk regelmatig gecontroleerd worden. Te veel klontering kan een beroerte veroorzaken, terwijl te weinig klontering kan leiden tot overmatig bloeden. Nu vinden de benodigde controles voornamelijk plaats in ziekenhuizen en dure klinieken.

Handmatig

‘Vroeger moesten de artsen handmatig buisjes bloed blijven omdraaien, net zo lang tot er kleine klontjes in verschenen. Hier was veel bloed voor nodig, waardoor het onmogelijk was om dit zelf thuis te doen’, zegt informaticus Shyam Gollakota van de Universiteit van Washington.

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’
LEES OOK

‘Ik probeer robots te ontwikkelen die ook echt een nieuwe stap maken’

Hoe werkt vliegen? Dat lijkt een simpele vraag, maar voor luchtvaarttechnicus en bioloog David Lentink is het een levenslange zoektocht.

Om de app te gebruiken, laat je een druppeltje bloed in een plastic houdertje vallen. Het houdertje bevat een chemisch stofje dat het stollingsproces aanzwengelt. Daarnaast bevat het een koperen deeltje. De trilfunctie van je telefoon laat het houdertje vibreren, terwijl je camera de bewegingen van het koperdeeltje opneemt. Zodra het bloed begint te stollen, vertraagt het koperdeeltje totdat het uiteindelijk helemaal stilligt.

Voor de nieuwe bloedstollingstest heb je alleen een mobiele telefoon, een plastic houdertje en een druppel bloed nodig. Beeld: Mark Stone/University of Washington.

Aan de hand van de tijd waarin het bloed samenklontert, berekent de app de zogeheten International Normalized Ratio (INR). Deze waarde toont hoeveel langer het bloed erover doet om te stollen dan het bloed van iemand zonder bloedstollingsproblemen.

De wetenschappers laten zien dat de nauwkeurigheid van deze methode vergelijkbaar is met die van de gangbare apparaten. ‘We kunnen precies hetzelfde doen als wat de artsen vroeger deden, maar dan met slechts één druppel bloed’, aldus Gollakota.

Miljoenen gebruikers

Dat digitalisering een steeds grotere rol speelt in onze samenleving, is een feit. Maar voor de gezondheidszorg liggen er echt nog kansen, weet Folkert Asselbergs, cardioloog aan het UMC Utrecht en niet verbonden bij deze studie. ‘We lopen wat dat betreft achter op andere landen.’ Daarom is hij blij dat er vanuit de wetenschap aandacht is voor dit soort gezondheidsapps.

‘Deze app ziet er veelbelovend uit, maar het zit wel nog echt in een proof-of-concept-fase’, zegt Asselbergs. Dat betekent dat de app nog uitgebreid getest moet worden buiten het lab. Gollakota is positief: ‘Praktisch elke mobiele telefoon van de afgelopen tien jaar heeft een trilfunctie en een camera; bijna iedereen kan de app dus gebruiken. Dat maakt het eenvoudig én toegankelijk voor miljoenen mensen.’

Virtuele dokter

Asselbergs blijft wel kritisch: ‘We moeten ons constant blijven afvragen: wat voegt het toe?’ Er zijn namelijk al best wat zelfmeetapparaten op de markt. Zo is er bijvoorbeeld Coaguchek, een apparaatje waarmee patiënten die antistollingsbehandelingen ondergaan zelf thuis een stollingscontrole kunnen uitvoeren.

Het toekomstbeeld waar Asselbergs naar uitkijkt, is een mobiele gezondheidsapp op je telefoon die helemaal is afgestemd op de persoon die hem gebruikt. Die app kan je dan helpen met het gebruik van medicijnen of kan leefstijladviezen geven, maar kan ook in een vroeg stadium ziekten opsporen en het verloop ervan bijhouden. ‘Je telefoon wordt je virtuele dokter die jou en je echte dokter ondersteunt, daar geloof ik echt in.’