Londen (GB) – De door mensen ontworpen malariaresistente mug heeft in de natuur geen kans op overleven.
Het leek allemaal zo mooi: een gen dat muggen immuun maakt voor malariaparasiet. Zonder dragers van de parasiet geen ziekte meer. Maar de resistente mug blijkt niet genoeg in huis te hebben om in de natuur te overleven, zo blijkt uit studies van een Londense onderzoeksgroep.
Het gen voorkomt dat de parasiet zich kan voortplanten. Om het gen zich zo snel mogelijk te laten verspreiden, wordt nog een gen, een transposon, erbij gedaan. Dit gen knipt en plakt het resistentiegen te pas en te onpas in het DNA.
De wetenschappers brachten in het laboratorium vier verschillende soorten muggen met het resistentiegen in een ruimte met 'gewone' muggen. Na slechts vier generaties, gelijk aan de zomerperiode in Afrika, waren de resistente muggen volledig uitgestorven.
Erg aanmoedigend klinkt het dus allemaal niet. Een mogelijk oplossing is het kruisen van resistente muggen met wilde muggen, waarbij alleen de tweede generatie resistente muggen wordt losgelaten in het wild.
Een miljoen mensen sterven per jaar aan malaria. Behandeling wordt steeds moeilijker, omdat de malariaparasiet, die zich voortplant in het spijsverteringsstelsel van een mug, niet meer vatbaar is voor de huidige geneesmiddelen.
Mariëtte Bliekendaal
Winkelwagen
Sluiten
nog geen producten aanwezig
Subtotaal | € 0,00 |
Totaal | € 0,00 |