Een speciale vliegtechniek laat albatrossen slim de wind gebruiken. Albatrossen vliegen met de wind mee om zonder inspanning grote afstanden te vliegen.
De energiezuinige vliegtechniek om met de wind mee te vliegen geeft de albatros snelheid zonder dat hij met zijn vleugels hoeft te klappen. Vliegtuigbouwkundige Gottfried Sachs van de technische universiteit van München bracht samen met zijn team de vliegkunsten van de albatros in kaart. Hij publiceerde het resultaat in het vakblad Plos ONE.
Op zoek naar de vliegroute van de grote stern
Ecoloog Ruben Fijn bracht met gps voor het eerst uitgebreid het vlieggedrag van de grote stern in kaart. Zijn onderzoek laat ...
Sachs ontdekte dat de vliegtechniek van de albatros uit vier onderdelen bestaat. Eerst zorgen de albatrossen ervoor dat ze de wind in de zij hebben en dan vliegen ze omhoog. Op 15 meter boven het zeeoppervlak draait de vogel zodat hij de wind in de rug vangt. Met een glijdende beweging daalt de albatros weer tot vlak boven het zeeoppervlak. Daar draait hij weer om de wind in de zij te vangen en de techniek te herhalen. De onderzoekers zagen dat de snelheid van de albatros al toeneemt in zijn vlucht omhoog. In de vlucht naar beneden bereikt de albatros zijn maximale snelheid.
Andere vogels zoals eenden en duiven krijgen snelheid door met hun vleugels te klappen. De albatros doet dit echter nauwelijks. De onderzoekers zagen dat albatrossen hun vleugels vergrendelen tijdens hun vluchten. Doordat albatrossen hun ‘ellebogen’ op slot zetten, blijven de vleugels van de albatros moeiteloos open.
Sachs denkt dat de speciale vliegtechniek van albatrossen van pas komt in de vliegtuigbouwkunde. Sachs: ‘Kleine onbemande vliegtuigjes zouden de wind op de manier van de albatrossen kunnen gebruiken om zonder motor te vliegen. Ze zouden bijvoorbeeld net zoals de albatrossen vlak boven het water kunnen vliegen.’
Elske Krikhaar
Afbeelding: Wikimedia Commons/ Dick Daniels