Bij de vliegramp in Oekraïne zijn mogelijk enkele deelnemers van een internationale aidsconferentie omgekomen. Dat schrijft The Washington Post. Een van hen is de prominente Amsterdamse aidsonderzoeker Joep Lange.
Onder de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne bevinden zich mogelijk enkele onderzoekers, activisten en medici die op weg waren naar een aidsconferentie. Dat maakte het Aids Fonds onlangs bekend. De conferentie vindt plaats in Melbourne. De identiteit van de slachtoffers is onlangs officieel bekendgemaakt. De dood van aidsonderzoeker Joep Lange is wel bevestigd door de Universiteit van Amsterdam en het onderzoeksinstituut AIGHD, waar Lange aan verbonden was.
Kunnen fagen helpen in de strijd tegen antibioticaresistentie?
Faagtherapie kan de toegenomen antibioticaresistentie het hoofd bieden. Deze kleine virussen kunnen specifieke bacteriën doden.
Lange staat bekend als een zeer prominente aidsonderzoeker. Hij onderzocht het hiv-virus sinds 1983, toen de aidsepidemie wereldwijd opkwam. Hij realiseerde diverse doorbraken in de ontwikkeling van betaalbare hiv-behandelingen, in het bijzonder combinatietherapie. Lange groeide uit tot een van de drijvende krachten achter onderzoek naar antivirale middelen, waaronder projecten om de overdracht van hiv tussen moeder en kind te voorkomen. Hij was onder meer hoofd van het Amsterdam Institute for Global Health and Development en leidde het Department of Global Health van het AMC in Amsterdam. Van 2002 tot 2004 was Lange voorzitter van de International Aids Society, de organisator van het congres in Melbourne.
In diverse media spreken hiv-onderzoekers hun verdriet en ongeloof uit over de dood van Lange en de vele andere slachtoffers van de vliegramp. De Britse National Aids Trust noemt het ‘vreselijk triest nieuws’. Het medische vakblad PLoS Medicine laat weten ‘zeer verdrietig’ te zijn over de dood van Lange. De Universiteit van Amsterdam meldt in een persverklaring dat ook Langes partner en rechterhand Jacqueline van Tongeren bij de vliegramp is omgekomen. ‘Wij zijn verslagen door het bericht en het besef dat wij twee zeer bijzondere mensen, die uitzonderlijk veel hebben betekend voor de gezondheidszorg wereldwijd, moeten missen’, aldus de UvA.
De aidsconferentie, waar onder meer de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en de Ierse activist Bob Geldof zouden spreken, lijkt vooralsnog door te gaan. Een vuurwerkshow die de opening van de conferentie moest opluisteren, is wel afgelast.
Lees verder: