Kunstmatige intelligentie (AI) kan onscherpe of vervormde beelden van vingerafdrukken herstellen. Dat kan het gemakkelijker maken om aan de hand van vingerafdrukken op een plaats delict mensen te identificeren. Het is echter de vraag of het werk van AI in de rechtbank geldt als bewijs.

Informaticus Amol Joshi van de Amerikaanse West Virginia University en zijn collega’s trainden AI om vervormde vingerafdrukken om te toveren in een helder beeld. Vervormingen kunnen ontstaan als gevolg van onscherpe foto’s of andere fouten bij het verzamelen van de afdrukken.

Het team gebruikte 15.860 haarscherpe vingerafdrukbeelden van 250 proefpersonen. Ze maakten daar vervolgens onscherpe versies van, met verschillende maten van vervorming.

'Een diverse omgeving doet er niet toe als het gaat om opvattingen over nationale identiteit'
LEES OOK

'Een diverse omgeving doet er niet toe als het gaat om opvattingen over nationale identiteit'

Wonen in een diverse stad, zoals Amsterdam of Rotterdam, heeft weinig invloed op hoe mensen denken over de nationale identiteit, ontdekte socioloog Ma ...

De AI kreeg bijna 14.000 setjes van goede en slechte afdrukken om mee te trainen. Vervolgens werd de rest van de verzameling gebruikt om te testen of de AI nu in staat was om onscherpe beelden om te zetten in heldere afdrukken.

Beperkt scherpstellen

De onderzoekers creëerden een zogeheten generatief antagonistennetwerk, waarbij verschillende AI-systemen het tegen elkaar opnemen. Het ene systeem probeert realistische, onscherpe vingerafdrukken te genereren. Het andere beoordeelt ze op realisme. De systemen delen hun oordeel met elkaar, zodat ze zich beide kunnen verbeteren.

Omdat de lijnen in vingerafdrukken essentieel zijn voor de identificatie van de eigenaar, gebruikte het team een afzonderlijk algoritme om die kenmerken tijdens de AI-training te benadrukken. Het was vooral belangrijk om te checken dat het algoritme die de afdrukken helder maakte, de informatie over lijnen niet verloren liet gaan – of juist ten onrechte lijnen aan het beeld toevoegde.

De onderzoekers stelden vast dat hun model een nauwkeurigheid kon bereiken van 96 procent. Dat lukte als ze de afdrukken maar beperkt lieten scherpstellen. Als ze de AI vroegen om het beeld juist heel scherp te maken, daalde de nauwkeurigheid naar 86 procent. Logischerwijs vond het algoritme het gemakkelijker om een helder plaatje af te leveren als het oorspronkelijke beeld maar een beetje vervormd was.

Probleem in de rechtbank

David Goodwin van Forensic Equity, een Brits bedrijf dat diensten verleent op het gebied van forensische wetenschap, wijst er op dat onscherpe vingerafdrukken het gevolg zijn van menselijke fouten. Als je politiemensen op de juiste manier traint, kun je slechte afdrukken dus vermijden.

Daarnaast plaatst hij een kritische noot bij het idee dat de opgeschoonde afdrukken gebruikt kunnen worden in de rechtbank. De AI-systemen zijn black boxes, die niet uitleggen waarom ze bepaalde keuzes maken. Dat kan een probleem vormen in de rechtbank, waar elke verandering van de oorspronkelijke vingerafdrukken kritisch bekeken zal worden. Goodwin zegt dat rechtbanken waarschijnlijk geen bewijs accepteren dat door AI is veranderd, tenzij de AI elke bewerking die hij heeft uitgevoerd verantwoordt.

Onbewerkte versies

Voor het maken van vingerafdrukbeelden worden speciale camera’s gebruikt. Je kunt de lichtinstellingen van die camera’s aanpassen om de lijnen beter in beeld te brengen. Maar deze camera’s houden wel bij welke instellingen zijn gekozen, zodat rechtbanken een oordeel kunnen vellen over de juistheid van de beelden.

Vingerafdrukcamera’s kunnen ook bijvoorbeeld herhalende patronen, zoals op textiel, verwijderen uit het beeld van een afdruk. Maar die keuze wordt dan wel geregistreerd. Ook worden de onbewerkte versies bewaard, mochten die in de rechtbank nodig zijn.

LEESTIP: Meer weten over AI? Bestel onze special kunstmatige intelligentie in de webshop!