Een AI, getraind om de elektrische activiteit van het hart te beoordelen, waarschuwt artsen als patiënten een hoog sterfterisico hebben. Daardoor daalde het aantal sterfgevallen aanzienlijk.
Een AI-systeem heeft bewezen dat het levens kan redden. Het systeem kan artsen waarschuwen door patiënten in de gaten te houden die een hoog sterfterisico hebben. Het systeem is opgezet door bio-informaticus Chin Lin van het National Defense Medical Center in Taiwan en zijn collega’s. Ze publiceerden hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.
AI-systeem
Lin en zijn team trainden hun AI-systeem op meer dan 450 duizend hartfilmpjes, die de elektrische activiteit van het hart meten, in combinatie met de overlevingsgegevens van de patiënten. Zo leerde de AI om een score te produceren die het overlijdensrisico van elke patiënt voorspelt.
Hoe kom je aan je microbioom?
Het verhaal gaat dat ons darmmicrobioom al bij de geboorte wordt bepaald. Nu wordt duidelijk dat factoren later minstens zo belangrijk zijn.
De onderzoekers testten het AI-waarschuwingssysteem vervolgens met 39 artsen en bijna 16 duizend patiënten in twee ziekenhuizen. Nadat verpleegkundigen de hartfilmpjes van elke nieuwe patiënt uploadden naar een computerserver, analyseerde het AI-systeem de resultaten. Het systeem waarschuwde de artsen vervolgens snel als het vermoedde dat de patiënt een hoog risico liep om te overlijden.
Sterfgevallen
De AI verminderde het totale aantal sterfgevallen onder hoogrisicopatiënten met 31 procent. Het sterftecijfer van hoogrisicopatiënten met hartproblemen daalde met meer dan 90 procent. ‘Dit is eigenlijk heel bijzonder’, zegt biomedicus Eric Topol van het Scripps-onderzoeksinstituut in Californië in de VS, die niet betrokken was bij het onderzoek. ‘Het is heel zeldzaam dat een medicijn een sterftereductie van 31 procent oplevert, en het is nog zeldzamer voor een niet-medicijn. Dit is gewoon mensen in de gaten houden met AI.’
Lin en zijn collega’s speculeren dat de AI-voorspellingen helpen, omdat artsen zo meer aandacht kunnen richten op de hoogste risicogroep. Zo volgden artsen waarschuwingen meestal op met meer diagnostische tests en aanvullende behandelingen.
Het AI-waarschuwingssysteem wordt nu al gebruikt in veertien militaire ziekenhuizen in Taiwan. ‘Dit kan in elk ziekenhuis ter wereld worden geïmplementeerd – het hoeft niet duur te zijn’, zegt Topol. ‘Als je ziet hoeveel voordeel het heeft, zou dit de standaard in de zorg moeten worden.’